onsdag 11 april 2012

Djävulsstatyn av E. E. Richardson

Ben blir medtvingad till ett loppis med sin mamma. Han är verkligen inte intresserad och går runt och strötittar på allt skräp som folk säljer. I slutet av loppisen står en man som bara har en grej att sälja, en liten staty. Mannen ser blåslagen ut och verkar vara desperat att bli av med prylen men Ben säger att han inte vill ha den. Då slänger mannen ett mynt på marken när Ben inte ser och låtsas att han tappat det och ber Ben att plocka upp det. Detta gör han om än motvilligt. Såld! säger mannen och tvingar på Ben den otrevliga statyn. Mannen ger sig av fort och där står Ben med denna figur och vet inte vad han ska göra med den. Han tar med sig den hem och ställer den på sitt skrivbord. Han tycker att figuren tittar elakt på honom men bryr sig inte så mycket om det. Det låter som att det är något inuti den så han öppnar, med stor möda, munnen på den och hittar en benbit och en lapp med gammal text på. Det är en besvärjelse, men det kan man ju inte tro på. Ben stoppar i lappen igen men det känns väldigt obehagligt.

På natten har Ben en fruktansvärd mardröm som tycks utspela sig i hans sovrum. Han hemsk varelse med päls och röda lysande ögon attackerar honom och han kan inte komma loss. På morgonen hittar han konstiga märken på halsen men bryr sig inte mer om det. Fast han vill inte ta några chanser, han ska ta med statyn till skolan och göra sig av med den där. Men så lätt är det inte att bli av med en väldigt ond staty...

Djävulsstatyn är rikgigt spännande och väldigt kuslig. Om man som jag dessutom läser den sent på kvällen i halvmörker precis innan man ska sova så är den så där extra creepy. Jag kunde bara läsa några kapitel i taget just av den anledningen. Om man har läst och gillat boken "Du är min" av Nigel Hinton så är denna något man också kommer att gilla, de är väldigt lika varandra. Båda böckerna tillhör Argassos serie Läsvänligt och är tunna och lättlästa böcker för tonåringar.

Djävulsstatyn rekommenderas väldigt varmt till barn i femman och uppåt.

Betyg: 4/5

Författare: E. E. Richardson
Titel: Djävulsstatyn
ISBN: 978-91-86579-30-2
Förlag: Argasso

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar