måndag 2 april 2012

Folket som försvann av Jo Salmson

Arel och Eno har hittat Sol. Hon har slagit läger med den äldre kvinnan Natia och pojken Varg, två av hennes eget folk. De säger att hon är deras magikälla. Andra folk har trott att alla av häxfolket har varit magikunniga men nu får Sol reda på att det bara finns en bland dem och den personen är deras sol och hon eller han delar med sig av sin magi. Men Varg förklarar att magin får bara användas till gott.

De fyra barnen vill stoppa det kommande kriget mellan de två folken och Arel får en idé. Han och Eno ska prata med Arels far om att det inte är häxfolket som vill kriga precis som att de inte startade det förra kriget som Arels far sa att han fått reda på. När de väl får tala med krigsgeneralen, och tillika Arels faster, visar det sig till sin fasa att hon är mycket väl medveten om att det var några krigsherrar i norr som startade kriget förra gången, hon var ju med på det! Hon säger även att hennes spanare har hittat häxfolket - de kan inte fly!

Sol har återförenats med sitt folk men till sin stora sorg finns inte hennes föräldrar vid livet längre. En av de äldre tillsammans Natia visar sig vara hämndfyllda och vill inte alls leva i fred och försöker tvinga Sol att använda sin magi för att vinna över "de vanliga" människorna. Lyckligtvis är de två ensamma om detta och de andra skyddar Sol.

Sol har lärt sig att fjärrskåda genom eld och hon ser vad som hänt hos Arel och Eno, och Arels faster har rätt, häxfolket kan inte fly, det finns bara en väg därifrån de är. Då kommer Sol på ett knep hon använde i huvudstaden Harrium. Frågan är bara om det funkar med alla i lägret, eller kommer de att bli påkomna och råka riktigt, riktigt illa ut.

Folket som försvann är sista delen om Häxfolket och den är spännande från början till slut. Det enda jag kan komma på att gnälla över är att slutet kändes för snabbt och för enkelt. Men å andra sidan, är man magikunnig så kan väl slut vara hur som helst.

Denna serie är spännande, rolig, varm, och faktiskt lite sorglig, men hoppfull också. Den rekommenderas varmt till barn i lågstadiet.

Betyg: 3,5/5

Författare: Jo Salmson
Illustratör: Natalia Batista
Titel: Folket som försvann - Häxfolket, del 4
ISBN: 9789163869822
Förlag: Bonnier Carlsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar