lördag 8 oktober 2011

Macbeth av William Shakespeare (Seriealbum)

Det är i mitten av 1000-talet i Skottland. Kung Duncan och hans armé har krigat intensivt men tack vare Macbeth och Banquo har det hela slutat bra för Duncan. På väg hem till kungen stöter Macbeth och Banquo på tre ohyggliga gamla haggor. De berättar om framtiden för de två krigarna. Macbeth ska bli kung av Skottland och Banquos ätt kommer att vara kungar senare.

Banquo som är en lojal och vänlig man bli glad och hoppas natuligtvis på att det blir som häxorna sagt men inget mer. Macbeth däremot blir girig och när hans fru får höra häxornas spådom blir hon ännu mer maktgalen och får Macbeth att mörda kungen. Men när detta är gjort och Macbeth till slut är kung gnager samvetet på honom och han blir paranoid. Han förvandlas till en ond tyrann som mördar alla som står i hans väg eller som han tror vill honom ont. Men det finns de som vågar trotsa honom. En man som i ännu en av häxornas spådomar, ska hota Macbeths existens.

Macbeth är nummer två i Argassos "Klassiska seriealbum" och denna tyckte jag var ännu bättre än Fankenstein. Fast å andra sidan kan man inte riktigt jämföra de två. Det är ju två relativt olika historier och skrivna med mer än 200 år mellan dem - Macbeth skrevs i början på 1600-talet. Macbeth är en mycket mörk berättelse skriven av ett av världshistoriens stora genier William Shakespeare och det märks verkligen. Denna historia är oerhört bra! Dessutom bidrar det ju till ohyggligheterna att det är så mycket mystik som omger pjäsen. Skådespelare brukar vara rätt skrockfulla vad gäller Macbeth och säger inte titeln eftersom det kan föra olycka med sig. Den kallas vanligen för "Den skottska pjäsen" istället.

Berättelsen funkar jättebra som serie och serieskaparna (Jon Haward, Nigel Dobbyn & John McDonald) har verkligen lyckats få till allt på ett ypperligt sätt. Det enda som jag, som är lite medeltidsnörd, kan säga emot den är att vissa saker som kläder, accesoarer, färger, tillbehör och så vidare inte riktigt stämmer överens med tiden då den utspelar sig. Men det är bara något en sådan nörd som jag skulle lägga märke till.

Med tanke på den språket så passar detta seriealbum bäst till tonåringar, men starka läsare från mellanstadiet kan kanske också ta till sig denna otäcka historia.

Betyg: 4/5

Författare: William Shakespeare
Titel: Macbeth [del 2 Klassiska seriealbum]
Illustrationer: Jon Haward, Nigel Dobbyn
Manusbearbetning: John McDonald
ISBN: 978-91-86579-17-3
Förlag: Argasso

2 kommentarer:

  1. Ooo! Denna vill jag läsa!
    Ja, det är mycket myter kring Macbeth. Det lär även ligga en förbannelse över titelrollen. Tydligen har en del skådespelare råkat ut för saker efter att de spelat den rollen (sägs det). Huga!

    SvaraRadera