måndag 7 mars 2011

Frankenstein av Mary Shelley (Seriealbum)

Victor Frankenstein är en ung man som redan från tidig ålder intresserar sig för naturvetenskap. Han läser allt han kommer över även om han har sina favoriter. Han bor lycklig tillsammans med sin familj i Genève och kärleken familjemedlemmarna emellan är mycket stark. När Victor blivit äldre dör hans mor av en sjukdom och detta gör sonen djupt olycklig och samtidigt sår det ett frö i honom.

Victor åker senare iväg för att studera naturvetenskap vid universitetet i Ingolstadt. Här får han lära sig mer om den moderna vetenskapen och på grund av en lärares vänliga och uppmuntrande sätt fördjupar sig Victor i ämnet kemi då detta är lärarens specialområde. Det dröjer inte länge förrän han överträffar alla, även sina lärare, på universitetet.

Det är under den här tiden i Ingolstadt då han efter flera studier och laborationer kommer på hur man kan ge liv åt döda ting. Han bestämmer sig för att ge liv till en ny människa. Frankenstein lyckas men blir i samma stund då varelsen öppnar sina ögon skräckslagen över vad han har skapat. Han flyr från sin lägenhet och nästa dag när han kommer tillbaka till den tillsammans med sin bästa vän som denna morgon dykt upp i staden, är varelsen borta och Frankenstein hoppas att han är borta för alltid.

Tyvärr går det mesta snett från denna stund och Victor Frankenstein får dyrt betala för att han skapat en varelse som han sedan kastat bort.

Frankenstein är den första av flera seriealbum baserade på klassiska böcker som Argasso bokförlag kommer att ge ut. Detta är ett mycket smart sätt att få ungdomar att läsa klassiker som de kanske i annat fall inte orkat sig på. Nu när jag läst om originalboken av Mary Shelley så kan jag till min stora glädje säga att seriealbumet är mycket trogen denna bok. Självklart är några småsaker ändrade och en del text är borttagen men det funkar, ungefär som när man gör om en bok till film, man kan inte ha med allt. Historien är förtjänstfullt omarbetad av Jason Cobley.

I ett seriealbum har naturligtvis bilderna en central roll för berättelsen och illustrationerna i Frankenstein är väldigt stämningsfulla. Färgläggningen är gjord med hjälp av datorn och jag kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar det eller inte. På vissa ställen är bilderna fantastiska men på andra väldigt enkla och platta, men det är kanske ett försök till att göra det hela dynamiskt när man tagit bort så mycket av texten. Det finns en sak med illustrationerna som jag inte gillar och det är att de har gjort "varelsen" alldeles för snygg, han är inte det minsta skräckinjagande, de borde nog försökt lite mer att få honom att se mardrömslik ut.

Utöver själva historien finns det en biografi om Mary Shelley, Shelleys släktträd, historien om hur Frankenstein kom till, och lite om hur historien om Frankenstein har levt vidare i teaterpjäser och filmer och liknande. Dessutom så finns det på omslagets främre och bakre flik demonstrerat hur man ritar och färglägger en serie.

Jag gillade denna del 1 i Argassos "Klassiska seriealbum" - Frankenstein, och den rekommenderas varmt till tonåringar och i viss mån även lässtarka mellanstadiebarn.

Författare: Mary Shelley
Titel: Frankenstein [del 1 Klassiska seriealbum]
Illustrationer: Declan Shalvey, Jason Cardy, Kat Nicholson
ISBN: 978-91-85071-93-7
Förlag: Argasso bokförlag

4 kommentarer:

 1. Ja, det var kul att se att så mycket stämde med originalet. Vet du vilka andra klassiker man planerar att ge ut?

  SvaraRadera
 2. Nästa del i serien är Shakespears Macbeth. Den ser jag fram emot.

  SvaraRadera
 3. Visst ja! Så var det. Ja, det ser jag verkligen fram emot!

  SvaraRadera
 4. Jag har sett nagra bilder, den verkar vara oerhort fint tecknad!

  SvaraRadera