tisdag 5 juli 2011

Odd och frostjättarna av Neil Gaiman

Odd är en pojke som bor i Norge under vikingatiden. Hans pappa var norsk och hans mamma en skottsk kvinna som pappan tog med sig från en av de många vikingatågen som gjordes till de brittiska öarna förr i tiden. Odds pappa lever inte längre utan dog när han var ute på ett vikingatåg. Nu bor Odd tillsammans med sin mamma och hennes nye och elake man, och hans barn sen tidigare.

Odd råkade ut för en olycka när han var yngre och hans ben har sedan dess gjort ont och han haltar alltid. Hans dåliga ben gör att folk inte riktigt gillar honom. Det och hans underliga leende som ständigt är på hans läppar. En dag får Odd nog av alla glåpord och all mobbing så han ger sig av ut i skogen till sin pappas gamla stuga på andra sidan sjön. Sjön kan han korsa lätt eftersom det varit vinter väldigt, väldigt länge. Det borde vara vår nu men den har inte infallit ännu vilket är mycket konstigt. Blir det inte vår snart kommer ingen att få mat och då kommer alla att dö.

Morgonen efter han kommit till stugan krafsar det på dörren. När Odd öppnar står det en räv därute, han vill att Odd ska följa efter honom. Odd följer honom till en grotta där en björn fastnat med tassen under ett träd. Odd hjälper björnen och det visar sig att det inte är en vanlig björn, och heller inte en vanlig räv, eller örn som också är med. De tre är asagudar som blivit förtrollade av en frostjätte som tagit över Asgård och har förslavat alla gudar där. Det är detta som är anledningen att det fortfarande är vinter. De förtrollade gudarna vet inte hur de ska göra för att få tillbaka sitt hem och sin makt, och för att mota bort den långa vintern. Odd däremot har fått en idé...

Odd och frostjättarna är en fin liten historia om den nordiska mytologin som Neil Gaiman verkar ha en viss förkärlek för. Jag gillar ju Gaiman vanligtvis men den här berättelsen känns som att den inte är färdig. Det står visserligen i författarporträttet längst bak i boken att det antagligen kommer flera historier om Odd, men det känns ändå som att denna var för kort. Han har inte riktigt lyckats med att få ihop en kort, bra och komplett historia. Synd tycker jag, eftersom det är en sådan bra författare rent generellt. Men jag gillar Gaimans humor som också finns i denna bok som framförallt syns i dialogerna.

Boken passar till lässtarka lågstadiebarn eller om någon läser högt för dem, och mellanstadiebarn.

Betyg: 3,5/5

Författare: Neil Gaiman
Illustratör: Mark Buckingham
Titel: Odd och Frostjättarna
ISBN: 9789163867255
Förlag: Bonnier Carlsen

1 kommentar:

  1. Detta är en av få Gaimanböcker jag inte läst. Måste genast tas tag i!

    SvaraRadera