torsdag 7 juli 2011

De stulna barnen - del 1 Häxfolket av Jo Salmson

Flickan Sol är tjänare i Villan där husets ägares son Arel bor, och även Arels och Sols vän Eno, som är köpmansson. Sol är illa omtyckt av de flesta förutom husmodern, Arel och Eno. Vissa gör till och med tecken mot ondskan när hon går förbi! Sol har nyligen gjort en stor upptäckt, en stor spricka i eldstaden och bakom den ett litet rum. Hon visar det för sina vänner som tycker att det är väldigt spännande och tänker att denna plats är perfekt mötesplats för de tre.

Det är snart dags för Arel och Eno att genomgå sitt examensprov i strids- och ryttarkonst. Om de blir godkända kommer de båda att tvingas ge sig av. Arel kommer att återförenas med sina föräldrar som inte bor i Villan utan i Huvudstaden och att få gå med i deras armé, och Eno kommer att återförenas med sin familj som ju är köpmän. När Sol tänker på det blir hon ledsen men sen kommer hon på att hon kan följa med dem, och hon blir glad. Hon berättar det för dem men får inte riktigt det svar hon väntat sig. Hon kommer aldrig att bli tillåten att följa med. En kväll när de tre sitter i det hemliga rummet kommer någon in i salen där eldstaden befinner sig. Det är Arels faster och far. De pratar om att häxfolket börjat ta tillbaka sina barn som blev stulna och att strider har brutit ut i norr igen. De två pratar även om hon som de tog dit till Villan för längesedan, hon som de stal från häxfolket. De tre barnen förstår att det är Sol de vuxna pratar om. Arel blir förskräckt, en av häxfolket i hans hem! De är ju onda och utövar farlig magi. Och, de dödade hans bror.

Det är tydligt för Sol och pojkarna att här kan hon inte stanna längre. Vad ska de göra nu?

De stulna barnen är del 1 i Jo Salmsons nya fantasyserie för barn. Jag börjar misstänka lite grand att Jo Salmson är lite utav ett geni. Detta är hennes tredje serie och det känns bra. Jag är ett stort fan av Tam-böckerna och Almandrarnas återkomst var bra den med. Salmson vet verkligen hur man skriver lättläst och riktigt bra fantasy för de yngre läsarna. Sen är det alltid snygga illustrationer i böckerna, i denna är det Natalia Batisa som bidragit med mangaliknande bilder.

Denna första del känns verkligen som en upptakt och man blir supersugen på att få reda på vad som händer i fortsättningen (del 2 har lyckligtvis nyligen kommit ut i bokhandeln!). Jag har inte läst i förhand vad serien egentligen handlar om och det tycker jag är bra! Det är spännande att inte veta och att få bli överaskad efterhand. Fantasy kan ibland vara rätt så förutsägabar, till en viss grad, och jag har mina misstankar om utvecklingen i denna serie, men jag väljer att inte tänka på det mer, det är roligare så.

Boken rekommenderas varmt till framförallt lågstadiebarn (att läsa själv eller få det läst för sig), men det tilltalar säkert äldre barn också.

Betyg: 3/5

Författare: Jo Salmson
Illustratör: Natalia Batista
Titel: De stulna barnen - del 1, Häxfolket
ISBN: 9789163868122
Förlag: Bonnier Carlsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar