måndag 16 maj 2011

Svart magi, Magisk kärlek och Giftiga planer : Det förtrollade slottet del 1-3 av Peter Gotthardt

Pop, Rufs och Pinnen kallas tre tjejer som är bästa vänner och som precis startat en hemlig klubb. De vet inte riktigt vad de ska göra i sin klubb men till slut kommer de fram till att de ska gå in i slottet. Slottet är egentligen inget riktigt slott men det kallas så och det är ett gammalt hus som ingen bott i på väldigt länge. Det pratas om att det spökar i huset så man kan ju förstå att Pinnen inte helt och hållet tycker att deras besök dit är en bra idé.

När de kommer in så går de på upptäcktsfärd. Pinnen försöker övertyga de andra att de ska gå därifrån men de lyssnar inte, och hon kan ju inte avslöja att hon faktiskt är lite rädd. De går längs en lång korridor och kommer in i ett rum som ser helt annorlunda ut jämfört med resten av huset. Där är konstiga saker överallt och några duvor sitter i en bur. Plötsligt hör de att någon kommer vilket ju är väldigt underligt eftersom det inte bor någon här. In kommer en man med skägg och han släpar med sig en hund som verkligen inte vill följa med. Mannen börjar prata om en besvärjelse som han ska utföra som kommer att framkalla en demon. För detta krävs hemska saker bl.a. en hunds blod. Rufs som är en stor djurvän springer fram och försöker stoppa honom men det går inte helt bra. Vad ska de tre nu göra?

I Magisk kärlek har Pinnen fått ta hand om hunden som blivit döpt till Snö, från Svart magi. De är ute på promenad och tar vägen förbi slottet, där stöter de på Pop och Rufs. Glassbilen kommer samtidigt förbi och de köper var sin glass. Pinnen släpper Snös koppel bara en sekund men det är allt som krävs. Snö sticker iväg och jagar en av katterna som bor i slottets trädgård. Djuren springer in i huset och tjejerna rusar efter. De följer Snös skall och de hamnar till slut på ett ställe som verkligen ser ut att vara i ett slott. Det är fest på gång i en stor sal och finklädda människor har trevligt tillsammans och en massa hundar leker. Tjejerna får där syn på Snö och går för att hämta honom. Då kommer en pojke med en bricka fram till dem. Han verkar vara snäll och frågar om det är deras hund. De säger ja och tänker gå men pojken erbjuder dem var sin kaka och de sätter sig ner och äter. De tänkte att de nog inte fick vara där men pojken förklarar för dem att detta är kung Arthurs sal och att det finns gott om mat till alla.

När de sitter där och äter sina kakor hör de arga röster. De tittar ut genom ett fönster i närheten och ser därute en man och en kvinna som bråkar med varandra. När paret skiljs åt går den klarsynte Rufs ut till riddaren som är kvar. Rufs har förstått att han är kär i kvinnan. Det visar sig vara rätt när hon pratar med honom och de tre tjejerna bestämmer sig för att de ska hjälpa de två att bli tillsammans.

I Giftiga planer är Pinnen inte längre rädd för slottet, så när Rufs föreslår att de ska gå dit denna dag säger hon snabbt ja. När de kommer in bestämmer de sig för att gå in genom en dörr de inte provat tidigare. Så fort de öppnat dörren känner de doften av kryddor och kött som tillagas. De går in och ser massor av olika matingredienser och de ser även en trappa som leder upp till ett kök. Plötsligt hör de ett par röster. Det är två män som pratar. Det visar sig att den ene mannen vill förgifta kalifen och den andre ska hjälpa honom med detta. Sen försvinner de båda.

Tjejerna som tycker att det inte känns helt bra att vara på ett ställe sär sådana ond män finns bestämmer sig för att gå tillbaka igen men då dyker en ny man upp. Han anklagar dem för att vara tjuvar och Pinnen slänger ur sig att de inte är tjuvar utan är där för att jobba. Mannen tror automatisk att de är slavar och sätter dem i arbete i köket vilket de tycker är jättetråkigt och Pop och Rufs är lite småsura på Pinnen för att hon sa att de var där för att arbeta.

Efter en stund kommer mannen igen och tar med dem till kalifens stora tronsal där de ska hjälpa till med serveringen. När de är där ser de den onde mannen som vill döda kalifen. Nu måste tjejerna göra något, men det är farligare än någonsin förut.

Det förtrollade slottet är en lättläst serie för barn som lärt sig läsa och i viss mån även mellanstadiebarn. Det står på förlagets hemsida att det är för årskurs 4-6 fast jag tror att innehållet i böckerna nog inte riktigt funkar på 5:or och 6:or. I böckerna finns ett magisk stort hus, kallat slottet, som är som en portal till en massa andra världar och jag misstänker att fler äventyr kommer att skrivas för det känns som att "berättelsekällan" verkligen inte kan sina, för man skulle ju kunna komma till nya världar fast man öppnar samma dörrar som tidigare. Jag gillar verkligen tanken på ett sådant här hus och jag önskar att det fanns ett i närheten där jag bor, dit bara jag och någon annan utvald kan komma in i. Dessa tre böcker är mycket trevliga med lagom spännande äventyr och bra tjejer som man kan känna igen sig i. Dessa böcker precis som Svarta safiren-böckerna har lektionsmaterial som kan användas till läs-/svenskundervisning, och detta, som är gratis att använda, finns på förlagets hemsida (klicka på titlarnas länkar nedan).

Något jag även gillar med böckerna är de snygga bilderna. Det är serietecknarstil och ibland ser det ut att vara gjort med sprayflaskor, det är lite graffiti över det hela. Jättesnyggt! Det är Jan Solheim som gjort bilderna.

Betyg: 3/5

Författare: Peter Gotthardt
Titel: Svart magi : Det förtrollande slottet del 1
ISBN: 978 91 86447 16 8
Titel: Magisk kärlek : Det förtrollande slottet del 2
ISBN: 978 91 86447 17 5
Titel: Giftiga planer : Det förtrollande del 3
ISBN: 978 91 86447 45 8
Illustratör: Jan Solheim
Förlag: Nypon förlag - en del i SPF-utbildning

2 kommentarer:

  1. Hej Miia
    Vilken trevlig blogg du har. Jag tänker länka din blogg till min http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ så att jag kan fortsätta följa dina blogginlägg.
    Kram Kim

    SvaraRadera
  2. Hej! Jättekul att du kommenterat i min blogg, och att du vill följa den! :D

    SvaraRadera