lördag 14 maj 2011

Tankeläsaren : De utvalda - bok 1 av Kristin Cashore

I Middluns, ett av de sju kungadömena, bor Katsa. Hon måste där, precis som alla andra särlingar, enligt lag, bistå kungen med sin särlingsgåva. I Katsas fall är kungen (Randa) dessutom hennes morbror, så det svider extra hårt när han tvingar henne att skada folk, ibland väldigt illa. Katsas särlingsgåva är nämligen att döda. Detta fick hon reda på när hon var barn då hon instinktivt råkade döda sin kusin som gjorde otäcka sexuella närmanden. Att hon var en särling visste man redan, det ser man på ögonen - alla särlingar har olika färg på deras två ögon, Katsas ena öga är blått och det andra grönt. Vad man inte visste var vilken gåva hon skulle ha. Kung Randa blev väldigt nöjd när han insåg vilken makt han skulle få med hjälp av Katsa och sedan dess har han henne som vapen.

Katsa avskyr att skada folk, speciellt när det är personer som inte gjort något. Hon startar Rådet tillsammans med Randas son Raffin (som är helt annorlunda än sin far), Oll och Giddon krigare och lord i Middluns. Rådet arbetar i hemlighet och motarbetar ofta Randa.

Boken börjar med att Rådet räddar en gammal lienidisk man (Lienid är ett annat av den sju kungadömena) från kung Murgons fängelsehåla i Sunder (ännu ett av de sju kungadömena). När Katsa ger sig av råkar hon på en ung man från Lienid. Hon känner på sig att hon inte bör döda honom även om hon inte vet vem det är. Hon "söver" honom istället med ett slag efter att de pratat kort med varandra.

Väl hemma i Randas slott får hon åter igen träffa denne unge man som hon sövt. Han har kommit till Middluns för att söka efter sin farfar som har försvunnit. Katsa inser även att han är särling och hon tycker att hans ögon - ett i silver och ett i guld - är oerhört fängslande. Katsa får reda på att hans gåva är stridskonst och de två tränar detta tillsammans. Äntligen får Katsa riktigt motstånd, även om hon vinner varje gång.

Po, som mannen kallar sig, visar sig var pålitlig och god, och Katsa och Raffin tar honom med till sin farfar, som var den gamle mannen de räddat, och som de gömt i slottet. Po får även reda på vad Rådet är och han vill vara med att ta reda på vem som egentligen låg bakom kidnappningen av sin farfar. Det är tydligt att det inte är Murgon i Sunder.

Katsa börjar tänka på att något är konstigt med Po och hans gåva och inser till slut att den inte är vad han sagt att den är. Katsa blir väldigt arg och känner sig sviken. Samtidigt blir hon mer och mer arg över hur Randa utnyttjar henne och hennes gåva och Po säger till henne att hon faktiskt har ett val tack vare hennes dödliga gåva. Till slut bryter hon sig loss från Randa och hon och Po ger sig av på en resa. Officiellt ska de leta efter Pos farfar, som de inte avslöjat redan är räddad och befinner sig i Rands slott. Den riktiga anledningen är att hitta hjärnan bakom det hela. Misstankarna styr dem åt syd-ost. Där väntar faror större än Katsa kan tänka sig och framförallt en fara som till och med hon inte kan möta själv.

Tankeläsaren är en väldigt bra high fantasy för tonåringar och även vuxna. Den har allt! Spänning, action, magi, lite kärlek, vackra miljöer... Boken är välkomponerad och är svår att släppa ifrån sig. Det enda riktiga negativa jag kan komma på är att jag önskar att tjejen på omslaget vore korthårig (hon får håret avklippt eftersom det är i vägen) jag tror att det hade lockat fler killar till att läsa boken. Om man inte tycker om det omslaget så finns boken med "vuxet" omslag också, med en dolk på. En annan negativ sak är att på slutet så händer saker så snabbt, men samtidigt kändes det som en upptakt inför bok två som jag verkligen längtar efter.

Betyg: 5/5

Författare: Kristin Cashore
Titel: Tankeläsaren : De utvalda, bok 1
ISBN: 9789155256388
Förlag: Bokförlaget Semic

5 kommentarer:

 1. jag tycker att det är bra att hon inte har korrt hår eftersomm det var framförallt bilden som lockade mig, och jag tror inte att någon som läst första boken inte längtar efter andra boken :D

  SvaraRadera
 2. (y) M,ycket bra bok, läste den här boken på cirka 3 dagar. Jag skulle kunna läsa boken om och om igen. För den är så spännade etc. Jag kommer längta efter de andra två böckerna:D Fast jag tycker lite synd att Po blev blind. Hur blev han det??? Pågrund av hans gåva eller vad? Aja jag tycker de passar varandra mycket bra.Men jag kan ändå inte förstå riktigt om hur han blev blind. aja, oavsett vad någon säger något negativt om denna bok, så kommer jag längta,älska och så vidare att läsa fortsättningarna! Har aldrig hört talas om Kristin Cashore, men om jag gjorde, skulle hon få veta min kommentar! Mycket bra skrivit,en mycke bra bok. Allt är bra med den;) Hoppas alla andra gillar denna bok. Men jag tror även att den skulle passa som FILM.. Gåvor,kärlek,kundom etc. Jag tycker det..

  SvaraRadera
 3. Fast nu vet jag lite om henne, hon ägerxDD<3

  SvaraRadera
 4. Läste precis ut den, bokstavligt talat. Och jag älskar den! Jag håller lite med om vad du skrev om att det gick lite fort i slutet men om det hade varit för mycket där så kanske det inte hade blivit bra alls? Och om man vill så kan man ju alltid fantasera ihop något som händer under de sidorna! XD

  Vet du någonting om bok 2 för jag hittar ingenting om den?? =( =)

  SvaraRadera
 5. Bok två som heter "Monstrets dotter" kan du läsa om på förlagets hemsida (http://www.semic.se/utgivning/Bokpresentationssida/?Isbn=9789155257590). Vi måste dock vänta till maj innan den släpps i bokhandlarna. Men den är säkert värd att vänta på.

  SvaraRadera