I Ökenflickan får vi träffa Aram som är en pojke som bor med sin farbror och faster i oas-staden Rani. Arams farbror är guldsmed och Aram jobbar som lärling hos honom.
En dag får de besök av tre völarer, ett ökenfolk som kan förvandla sig till olika djur. Den ena av dem är en ung tjej i Arams ålder. När de andra inte hör eller ser på visar Sif, som flickan heter, en ask för Aram. Hon vill ha hjälp att läsa den så att hon kan öppna den. Aram kan läsa men ser ingen betydelse i bokstäverna på asken så han tar med Sif till sin gammelfarfar som är en av stadens lärde män.
Gammelfarfar berättar om hur en gammal kung en gång ägde en svart safir med en stjärna i. Den svarta safiren gav kungen lycka och rikedom. Safiren blev dock stulen av en ond ande - en djinn - och kungen letade efter den resten av sitt liv. Till slut hittade kungen den men då var han för trött och för gammal för att ta med den hem och han dog där safiren var gömd. Kungen lämnade en ledtråd till den rättmätiga ägaren för att i framtiden kunna hitta den igen.
Tyvärr minns inte Arams gammelfarfar vad kungen hette eller var platsen låg. Boken som hela historien står i finns i shejken Ibonans bibliotek och dit får ingen komma längre. För Sif som väldigt gärna vill veta vad som finns i asken tvingar med Aram till shejkens palats för att leta reda på boken. Aram får här reda på att Sif verkligen inte är så trevlig som han trodde.
I Den mörka vägen har Aram och Sif fått reda på vad som finns i asken - en ledtråd till var den svarta safiren är. Sif har gett sig iväg utan Aram men han följer efter henne och upptäcker att hon blivit tillfångatagen av rövarkungen Mugul och hans gäng. Han hör att de pratar om att efter de har fått information från henne så ska de döda henne.
Aram lyckas rädda Sif och för att visa sin tacksamhet låter Sif och hennes stam honom följa med dem. Detta är inte helt lätt för de lever på ett helt annat sätt än han är van vid, men samtidigt inser han att han inte skulle klarat sig genom den stora öknen utan detta folk.
Den unge mannen Roar är en väldigt stöddig völar tycker Aram och en kväll följer han efter honom till en grotta i de Heliga bergen, trots att Sif sagt att han inte får gå dit. Detta visar sig vara väldigt dumt och farofyllt!
Den svarta safiren är en magisk serie för mellanstadiebarn som utspelar sig i en orientalisk värld vilket jag tycker är väldigt kul, det är det inte många fantasyserier som gör. Det är förlaget Nypon som ger ut böckerna och Nypons mål är att uppmuntra läsförståelse och läsglädje hos de som kanske inte riktigt kommit igång, kan eller orkar läsa så mycket. Till varje bok finns ett undervisningsunderlag både till läraren och eleven, detta kommer man åt på Nypons hemsida (se nedan under Titel) och är helt gratis att använda. Toppen!
Ökenflickan och Den mörka vägen är två spännande böcker som är lite lättare att läsa med större text och lite luftigare mellan raderna än en vanlig mellanstadiebok. De har också färgbilder lite här och var vilket jag tror hjälper den trötte läsaren. Det är kanske inte världens finaste bilder, men smaken är som baken. Däremot tycker jag inte om omslagen, det är något ålderdomligt och tråkigt över dem.
En sak som jag reagerar på vad gäller texten är att på väldigt många ställen är meningar uppbrutna i flera. Detta har man säkert gjort fullt medvetet för att det ska vara kortare meningar och lättare att läsa men när jag läser det känns det fel (jag har dessutom lärt mig i skolan att det är förbjudet att göra så när man skriver korrekt svenska) och på något ställe blir det dessutom felsyftning. Men jag antar att författaren vet något jag inte vet. Bortsett från detta är böckerna trevliga och jag tror att många barn kommer att gilla dessa böcker. Det ska bli spännande att läsa fortsättningen, Den mörka vägen slutade ju med världens cliffhanger!
Betyg: 3/5
Författare: Cecilie Eken
Titel: Ökenflickan - Den svarta safiren 1
ISBN: 978 91 86447 22 9
Titel: Den mörka vägen - Den svarta safiren 2
ISBN: 978 91 86447 44 1
Förlag: Nypon förlag - en del i SPF-utbildning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar