fredag 11 februari 2011

Vampyrboken och Spökboken av Ulf Sindt

I denna recension blir det två böcker för samma peng. Bokförlaget Alfabeta har gett ut några faktaböcker som de kallar för "Fakta för nyfikna" och tillhör serien "Lätt att läsa - svår att släppa" vilket är ett superbra namn för det. Ulf Sindt har skivit två böcker som passar till denna blogg, nämligen Vampyrboken samt Spökboken.

I Vampyrboken hittar man spännande och rolig fakta om hur man t.ex. känner igen en vampyr, var de bor, hur man skyddar sig från en vampyr och hur man dödar dem, och avslutas med en småläskig vampyrsaga om stackars oanande Alfred som åker till Transylvanien för att titta på blommor.

Boken är roligt skriven, författaren berättar på ett väldigt lättsamt sätt hur man hugger huvudet av en vampyr eller hugger en i hjärtat med en påle, det tar bort det hemska i dessa "aktiviteter". Man lär sig mycket utan att det blir för ingående, men man ska tänka på att det är de vanligaste "fördomar" de flesta har om vampyrer som står beskrivna, det finns annan information också som inte står med här.

Sindt skriver även om två personer från historien som man kopplar till vampyrism - Vlad Tepes som Bram Stoker baserade sin bok Dracula på, och Elisabeth Bathory - en grevinna som torterade unga flickor och badade i deras blod för att hon trodde att hon skulle bevara sin ungdom på detta vis. Tyvärr finns det ett faktafel i kapitlet om Bathory, det står att hon bodde i Transylvanien men det stämmer inte, hon bodde i vad som idag är Slovakien (Ungern på tiden då det begav sig). Transylvanien ligger ju Rumänien som jag tror att alla vampyrdiggare redan vet. Men bortsett från detta så är boken riktigt underhållande och bra för barn som är intresserade att lära sig om vampyrer.

Boken förhöjs dessutom av de härliga bilderna av Per Gustavsson. En av favoriterna är bilden på en kille som står bredvid ytterdörren och luckan till brevinkastet är uppfällt och man ser ett par ögon och dessa ögon frågar "Får jag komma in?" och killen ser livrädd ut, den är jättekul.

Spökboken beskriver olika sorters spöken t.ex. gengångare och poltergeist. Det står om hur man vet att man har ett spöke i närheten (för oftast ser man dem inte enligt boken), vad spöken kan göra, var man oftast hittar spöken, om spökjägare, och att bli gastkramad. Även i denna bok finns det sagor, om spöken så klart. I slutet finns ett "litet spök-abc" där konstiga begrepp står förklarade, jag tycker dock att förklaringen till själ är lite underlig; "Det en människa tänker och känner". Jag tror faktiskt aldrig att jag hört en så konstig förklaring på begreppet själ som ju verkligen inte är lätt att förklara. Författaren har kanske försökt att förklara ordet på ett så enkelt sätt som möjligt för barn, men jag tycker att den är lite missvisande.

Även Spökboken är mycket roligt skriven och är väldigt bra för barn som vill lära sig lite om spöken på ett sätt som kanske inte skrämmer dem när de ska sova. Jag minns när jag var liten (jag har alltid varit intresserad av magiska ting) och läste böcker som nog inte var för ett barn i min ålder. När jag skulle sova eller vara ensam var jag skraj som en hare och ibland när jag tänker på det nu när jag är vuxen tycker jag fortfarande att det kan vara obehagligt. Så kan det gå.

Bilderna i Spökboken är gjorda av Marika Maijala och är väldigt annorlunda från Gustavssons, de påminner mig lite grand om 50-/60-talsgrafik korsat med Lasse Sandbergs fantastiska bilder. Jag älskar spökena med flugor om "halsen". Det Maijala och Gustavsson har gemensamt är att de båda är roliga och lockande.

Båda böckerna rekommenderas varmt till låg- och mellanstadiebarn.

Betyg Vampyrboken: 2/5
Betyg Spökboken: 3/5

Författare: Ulf Sindt
Titel: Vampyrboken
ISBN: 9789150111460
Titel: Spökboken
ISBN: 9789150111453
Förlag: Alfabeta bokförlag

1 kommentar:

  1. Dessa låter väldigt trevliga. De vill jag läsa.

    SvaraRadera