tisdag 15 februari 2011

"Hur" läser du?

Det hade varit intressant och få veta hur folk läser. Med det menar jag ifall man vill ha TVn på eller ha det helt tyst, eller kanske måste man ha någonting att äta, kanske ha mörkt i rummet man läser i.

Jag själv vill ha knäpptyst vilket är ett problem när man delar hem med en som alltid vill ha ljud omkring sig. Därför kan det ibland ta tid för mig att läsa. Jag vill gärna sitta i köket vid fönstret och få mycket ljus utifrån, och så vill jag helst ha en kopp te i närheten. Förr i tiden när jag hade lång resväg till mitt jobb läste jag även på bussen (när det var tyst, vilket i och för sig inte var ofta), nu har jag för kort resväg och jag tycker inte att jag hinner komma in i en bok innan jag måste stoppa ner den i väskan igen, så det blir inget med det.

Hur gör du?

4 kommentarer:

 1. Det beror på boken och humöret. För det mesta föredrar jag tystnad, men det går oftast bra med ljud omkring. T.ex. tycker jag det är trevligt att sitta och läsa på något café med en kopp kaffe till. Läser alltid på bussen fast jag bara åker en kort sträcka.
  Jag tycker även om att läsa högt för mig själv. Tycker det är kul att försöka läsa med rätt dialekt och tonfall (detta gäller dock framförallt engelskspråkiga böcker, fast när jag tänker efter är det mest det jag läser).

  SvaraRadera
 2. Själv vill jag ha musik och dämpad belysning på gärna musik som passar till boken jag läser. Just nu läser jag Leo Kessler's "Det svarta gardet" Hade föredragit att ha typ Reimmsten på högre volym. Men sen beror det mycket på var man läser, nu e man äldre och om jag läser i sängen e risken att man somnar.

  SvaraRadera
 3. Jag läser nästan jämt. På bussen på väg till jobbet, även om man bara hinner ett par sidor, så åhhh, vilka sidor sedan!
  Jag läser också hemma, i sängen innan John Blund kommer och sittande framför brasan i köket med en katt i knät, eller i hängstolen med morgonljuset strilande in ifrån fönstret.
  Det spelar inge roll vilka ljud som är omkring, när jag läser slukas jag upp av boken med hull och hår och vet ibland inte var jag är när jag tittar upp igen. Så härligt!

  SvaraRadera
 4. Vad kul att höra hur ni läser! Tänk så olika vi är, men det är ju så vi människor är, och det gillar vi ju. ;)

  Anapana: Jag håller med om att det kan vara mysigt att läsa på café men då måste det för mig vara antingen tyst eller så mycket prat att man inte hör vad folk säger utan att det bara är ett dimmigt sorl. Vad kul att du läser högt från engelska böcker, det gör faktiskt jag också ibland, speciellt David Almonds böcker där dialogen är skriven på dialekt,

  Anonym: Jag vet hur det känns att somna med en bok i sängen, det går bara inte att läsa där.

  Sanna: Oh, lyllos du som kan läsa när som helst och var som helst. Tänk om man kunnat det. Jag har koncentrationssvårigheter när jag läser så det är därför jag inte riktigt kan fastna i böcker på så sätt att jag stänger ute annat ljud.

  SvaraRadera