fredag 28 januari 2011

Vampyren från Croglin av Terry Deary

Den här historien berättas av pojken Tom som bodde i byn Croglin på slutet av 1700-talet. Byn bestod av några få hus, ett värdshus, en kyrka med kyrkogård och prästens hus. Intill kyrkogården låg Croglins gods.

Berättelsen börjar då två bröder och en syster från en rik familj kommer till byn för att hyra godset i sju månader. Prästen som möter dem önskar dem en trygg vistelse. Detta tycker de tre är en underlig önskan för någon men de tänker inte mer på det. Varför prästen sagt så är för att det ryktas om att en vampyr härjar i trakten och då särskilt på Croglins gods. Det finns en anledning till att det går att hyra godset...

Redan första kvällen när systern ska sova blir hon attackerad av något. Man har inget bevis för att det skulle vara en vampyr med systern har blivit biten i halsen. Hon skickas därför bort av bröderna så att hon ska få chans att återhämta sig.

En lång tid går och inte mycket händer i byn men så en dag kommer systern tillbaka och ser mycket frisk och glad ut.

Tom och hans kompisar bestämmer sig, nja, det är snarare så att en av dem bestämmer att de alla ska gömma sig vid kyrkogården på natten för att se ifall något händer igen. Mycket riktigt så blir systern attackerad igen men denna gången blir hon inte biten. En av hennes bröder lyckas skjuta förövaren i benet, tror han, och nu börjar jakten på Croglins vampyr. Men hittar de honom, och letar de verkligen efter rätt monster?

Denna lilla tunna bok, som tillhör Argassos serie Läsvänligt, är en ljuvlig historia. Det är en spännande berättelse men inte utan humor. Jag älskar ordväxlingarna mellan Tom och en av hans kompisar och tillika hans stora kärlek. Jag blir så imponerad när en författare lyckas skriva en hel historia som verkligen funkar, i ett så kort och lättläst format. Detta är utan tvekan en sådan bok. Sen kan jag ju nämna illustrationerna i boken också, som är ganska enkla men mycket effektfulla. Illustratören Tom Percival har gjort bilder som är både roliga och småspökliga samtidigt.

Vampyren från Croglin rekommenderas varmt till lågstadiebarn som lärt sig läsa (det är ingen börja läsa-bok även om den är lättläst), men även till mellanstadiebarn. Dessutom tror jag att vuxna skulle uppskatta den också för att vissa vitsigheter är nog något som barn inte märker.

Betyg: 4/5

Författare: Terry Deary
Titel: Vampyren från Croglin
Förlag: Argasso
ISBN: 978-91-85071-99-9

1 kommentar: