tisdag 17 april 2012

Polyhymnias guld - Tyko Flores äventyr del 3 av Martin Widmark

Tyko och Julia har sedan förra boken blivit förd till ingen mindre än den fruktade fursten av Son-Li, och han är sannerligen en otrevlig typ! Han är inte vid sina sinnes fulla bruk och han verkar vara rädd för sina döda föräldrar. Tyko råkar nämna föräldrarnas namn och fursten blir rasande och dömer dem båda till att offras till den onda Ormapan.

Tyko och Julia kan inte riktigt se någon utväg från detta öde, men på väg till den stora båten som ska ta dem till Ormapans ö dyker de två ungdomarnas gamla vänner Lillevi, Arti och don Ramon upp, tillsammans med sin nya vän Isabella. De fyra lyckas frita Tyko och Julia, men även de andra som varit på väg att offras. De seglar iväg på skeppet i hopp om att klara sig genom det farliga havet och förbi Ormapans ö, direkt till De Nio Portarna för att, om lyckan är med dem, hitta porten till den Mörka planeten där Tykos mamma finns och väntar på att han ska befria henne.

De lyckas ta sig förbi de farliga reven, mest tack vare fripassageraren Eberhart van der Kleist, som är en medlem av det Geografiska sällskapet och som jobbat inkognito i bokhandeln som Tyko vandrat in i när han precis kom till Son-Li. Men efter en stor malström seglar de in i tjocka och där lyckas de alla somna. När de vaknar har de ändå lyckats hamna hos Ormapan.

Nu är det slut för dem alla tänker de, men Ormapan är inte den de trott att han var. Han visar sig vara en rättvis ledare för sitt folk och har väntat på stunden då Tyko skulle komma för att ställa allt till rätta igen och för att bli av med tyrannerna - fursten av Son-Li, och hertig Mazoo hemma i Tykos egna värld. Men innan de kan göra allt detta måste Tyko och Julia till den Mörka planeten och uppsöka de Två Brödernas torg i De Dödas stad för att där befria Tykos mor. Och detta är sannerligen ingen lätt uppgift!

Polyhymnias guld är den avslutande delen i Martin Widmarks fantasy-trilogi om Tyko Flores. Boken är minst lika bra som de andra två och ännu mer actionfylld! Dock tycker jag att sluten, för där är flera känns det som, är väldigt korta och hastiga och det känns lite grand som att Widmark velat bli färdig med boken snabbt. Så är det säkert inte dock. Bra är den i vilket fall som helst precis som trilogin i sin helhet. I denna bok har Henrik Tamm, precis som i de andra två, gjort ett fantastiskt jobb med illustrationerna. Jag skulle så gärna vilja se bilden på Ormapan i färg!

Boken rekommederas till barn i mellanstadieåldern.

Betyg: 3/5

Författare: Martin Widmark
Illustratör: Henrik Tamm
Titel: Polyhymnias guld - Tyko Flores äventyr del 3
ISBN: 9789163867040
Förlag: Bonnier Carlsen

Får du tag på en bok från första tryckningen så är sida 129 fel, här kan du hämta hem sida 129 med rätt text. Vet du inte om du har en bok från första tryckningen så kan du ju bara jämföra sidan här med den i din bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar