tisdag 1 november 2011

Magiska krafter av Jo Salmson

Sol, Arel och Eno är på väg norrut tillsammans med Enos familjs handelskaravan. Sol vill så gärna hitta sina föräldrar, och lära sig om sitt folk. Eftersom Arel och Eno tycker att det går för långsamt att ta sig framåt i karavanens takt väljer de att rida i förväg istället. Sol som aldrig ridit förut lär sig rätt så snabbt hur man gör, men de två pojkarna har glömt att berätta att man inte kan behandla eller rida en häst hur som helst och Sol råkar skada hästen hon rider på, så att den får väldigt ont i sitt ben. Förtvivlad lägger hon sina händer om det onda och önskar att skadan ska försvinna från djuret. Förvånade blir de alla tre när de ser att hästen mår bra igen. Sol har visst magiska krafter! Hon försöker få blomknoppar att slå ut och lyckas till slut.

Karavanen har hunnit ikapp barnen och Arel och Eno ger sig av dit för nu börjar de bli hungriga och mörkret närmar sig. Sol vill sitta kvar en stund till och öva på sin magi. När hon sitter där i sin ensamhet hör hon hur någon flämtar till och hon hinner precis se att det är en pojke, som ser ut som hon. Han är en av häxfolket! Hon lämnar alla sina saker och skyndar sig för att följa efter honom, som försvann lika snabbt som han dök upp. Samtidigt upptäcker Eno och Arel att karavanlägret kryllar av krigare som påstår att häxfolket vill starta ett nytt krig och de vill absolut ha tag i Sol. De två pojkarna låtsas som ingenting. Nästa dag när krigarna gett sig av beger sig pojkarna ut för att leta efter Sol och till sin fasa ser de att hon bara lämnat alla sina saker och ridit iväg. Kan det varit soldaterna som fått tag på henne? Nu börjar en jakt på att hitta henne igen. Sol själv, har följt med pojken och en kvinna som säger sig vara Sols häxmästare. Men kan Sol verkligen lita på henne?

Magiska krafter är del tre i Salmsons serie om Häxfolket. Den fortsätter så som jag hoppades att den skulle göra och denna del är ännu mer spännande än del 2. Arel kämpar med sig själv om vad som är sanningen och hur han ska känna om allt. Sol försöker hitta sig själv såväl som sitt folk och sina föräldrar. Men vad är egentligen en familj? Jag inser så här i skrivande stund att denna serie väcker en hel del frågor och man skulle nog kunna använda den till att diskutera t.ex. utanförskap, kanske rent av rasism, och vad det är som gör en familj.

Boken rekommenderas varmt till lågstadiebarn eller till något yngre om någon läser för dem.

Betyg: 4/5

Författare: Jo Salmson
Illustratör: Natalia Batista
Titel: Magiska krafter (del 3 i Häxfolket)
ISBN: 9789163868863
Förlag: Bonnier carlsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar