måndag 31 oktober 2011

Fly Sol, fly! av Jo Salmson

Sol har ju precis fått reda på att hon är en av Häxfolket och att hon har varit en slav i den stora villan där hennes vänner Arel och Eno bor. Det är Arels familj som äger villan. Hon blev tvungen att fly men Arel och Eno gömde henne i ett hemligt rum i villan. Fly Sol, fly! börjar med att alla letar efter henne och tror att hon hunnit långt därifrån. Arel och Eno har klarat sin examen och nu ska de båda iväg från villan för att börja sina nya liv. Sol får hjälp att fly av de två, och tjänarinnan som nästan varit som en "mor" för Sol under sin tid i villan - Misana. Även Kapten som egentligen avskyr Häxfolket hjälper till, som en tjänst till Misana, men han gillar det inte. De far iväg mot huvudstaden men precis utanför får Kapten för sig att Sol ändrat hans tankar och blir arg och jagar henne därifrån. Sol får fly än en gång, in i skogen.

Efter några dagar i staden känner sig Arel mycket ensam. Eno och han skiljdes åt innan de nådde stadsporten och har inte träffats sen dess och Sol har han ingen aning om var hon har tagit vägen och han är orolig för henne. Han tänker att han ska ge sig ut i staden och springer ner för trapporna men det någon som väntar på honom där nere.

Fly Sol, fly! är uppföljaren till De stulna barnen av Jo Salmson och gör mig inte besviken. Det är spänning från första stund och speciellt när de kommer till huvudstaden. Man får träffa nya personer, som vi dessutom nog får lära känna lite bättre i nästa bok - Magiska krafter. Jag tycker att texten är precis lagom för de yngre fantasyläsarna och innehåller precis som i förra boken snygga illustrationer av Natalia Batista. Boken avslutas med löfte om en spännande fortsättning och med hot om otrevligheter från de som jagar Sol.

Boken rekommenderas varmt till lågstadiebarn eller yngre barn om någon läser för dem.

Betyg: 3,5/5

Författare: Jo Salmson
Illustratör: Natalia Batista
TItel: Fly Sol, Fly! (del 2 i Häxfolket)
ISBN: 9789163868825
Förlag: Bonnier Carlsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar