måndag 14 november 2011

Bergets furste - Pinans 5 furstar del 1 av James Lovegrove

I morgon 15/11 släpps Bergets furste, del 1 i James Lovegroves serie Pinans 5 furstar. Boken handlar om Tom Yamada som är född att möta fem furstar i en duell vardera, för att skydda världen från att gå under. Skulle någon av furstarna vinna så slutar vi människor att existera eller blir förslavade, och världen som vi känner den skulle förändras totalt. Alla i Yamada-ätten måste delta i Mästerskapet, som det kallas, och senast var det Toms pappa som lyckades besegra alla furstar men han dog tyvärr av sina skador innan han ens fått träffa sin nyfödde son Tom.

Egentligen ska Tom inte kämpa mot de onda förrän om 15 år men hans mor har upptäckt att en av de fem elementstenarna har börjat försvinna - blivit genomskinlig - vilket innebär att Toms duell redan är nära, och Tom har verkligen inte tränat färdig. Tom tränar kampsport hos sin mästare Dragon och trots att Tom tränar två timmar varje dag och har gjort så i många år så behöver han egentligen mer tid på sig. Något han inte har. Tom får ett meddelande från Bergets furste. De ska mötas vid Stonehenge och fursten lovar att han ska krossa Tom som en liten fluga. Tom vill allra helst stanna hemma och göra något annat, men världen står ju på spel.

Bergets furste är som sagt del 1 i serien Pinans 5 furstar skriven av James Lovegrove och ges ut av Argasso förlag. Som det är i många fall när det gäller Argasso så är den skriven för att underlätta läsningen för de som har det lite mer kämpigt eller som inte orkar läsa en tjockare bok. Serien ingår i bokserien Läsvänligt och är framförallt riktad till barn i mellanstadiet.

När berättelsen börjar är det action med en gång och det fortsätter så till sista sidan. Gillar man dessutom kampsport så är detta verkligen en bok som passar, den är fullsmockad med vapen och uttryck som kan intressera. Man ska bara tänka på att det är ganska blodigt i själva duellen så om man vet att man inte gillar sådant så ska man nog låta bli. Historien innehåller även magi och andra världar så jag tror att den kan passa flera olika läsare. Dessutom är ju omslaget riktigt coolt, det kommer definitivt att locka unga läsare.

Jag är övertygad om att Pinans 5 furstar kommer att bli en stor favorit hos barn och själv ser jag fram emot del 2 som kommer till våren 2012. Boken rekommenderas till framförallt mellanstadiebarn.

Betyg: 3/5

Författare: James Lovegrove
Titel: Bergets furste - Pinans 5 furstar del 1
ISBN: 978-91-86579-28-9
Förlag: Argasso

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar