måndag 10 oktober 2011

Skuggorna - Annanstans del 1 av Jacqueline West

Olive är det enda barnet till ett par matematiska snillen. Det där med siffror är inte riktigt Olives grej dock. Det är mycket som inte är hennes grej om man frågar henne själv. Vänner har hon heller inga eftersom hon och hennes föräldrar flyttar så ofta.

Olive och föräldrarna brukar bo i små lägenheter med denna gången flyttar de in i ett väldigt gammalt hus som, så fort Olive sätter sin fot där inne, känns väldigt underligt. Hon tycker att det är något otäckt över alla tavlorna i huset.

Det blir mer och mer underligt och farligt ju längre tid Olive bor i huset. En talande katt dyker upp och hon hittar ett par glasögon som gör att hon kan gå in och ut ur tavlorna. Men i tavlorna finns onda skuggor som Olive håller på att väcka till liv och de är ute efter henne och hennes familj.

Skuggorna av Jacqueline West är den första boken i en serie som kallas Annanstans. Den påminner mycket om Neil Gaimans Coraline och har vissa saker gemensamt med Lewis Carrolls Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet, och för den delen även Narnia-böckerna. Med andra ord är den bra och spännande! West formulerar sig på ett roligt sätt men när det blir allvar så försvinner den humoristiska tonen vilket jag tycker är bra. Ibland kan spänningen i en bok försvinna för att författaren fortsätter vara rolig. En favorit när West är rolig är när en avlägsen släkting till den förra ägaren av huset Olive flyttar in i, dör på grund av en allergisk reaktion på sköldpadds- och arseniksoppa. Underbart! XD

Boken innehåller några få bilder som förhöjer den spökliga stämningen, och spökligt är det. I slutet av boken blir det rikigt supespännande och att läsa den när det är mörkt gör man på egen risk. Hu vad jag ser fram emot del 2!

Skuggorna passar bra till framförallt mellanstadiebarn.

Betyg: 4/5

Författare: Jacqueline West
Titel: Skuggorna (Annanstans del 1)
ISBN: 9789132159572
Förlag: B. Wahlströms

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar