tisdag 11 oktober 2011

Amulett - Stenväktaren bok 1 av Kazu Kibuishi (seriealbum)

Efter att ha varit med om en bilolycka där hon förlorat sin far flyttar Emily, tillsammans med sin mamma, som också fanns med i bilen, och Emilys lillebror Nevin, till ett gammalt släkthus långt ute på landet. Redan första dagen när de städar huset hittar Emily en amulett som knyter sig själv om hennes hals.

När de på kvällen ska sova börjar amuletten lysa och tala till Emily. Direkt efter hör de alla tre dunsar som verkar komma från källaren. Där nere tar de sig genom en portal som sedan murar igen sig själv och blir en vägg.

På andra sidan hittar de ett stort otäckt odjur som äter upp deras mor, fast hon lever fortfarande inuti. Amuletten säger till Emily att hon och hennes bror måste bege sig till ett gammalt hus där hennes gammelfarfar, som har varit försvunnen i många år, bor. Han kan berätta hur de ska rädda barnens mamma. Men vägen dit är farlig och någon, mer än hungriga och aggressiva djur, förföljer dem.

När barnen kommer fram till huset efter många faror får Emily veta att hennes gammelfarfar valt henne till sin efterträdare som Stenväktare. Hon ska vakta amuletten hon har om halsen, som innehåller all världens makt. Hon måste dock välja ifall hon vill ha den eller inte. Oavsett, så blir det svårt och oerhört farligt för henne framöver. Det är fler som vill ha makten i stenen...

Amulett är upptakten till vad jag hoppas blir en riktigt bra serie. Den är riktigt spännande, och väldigt snyggt tecknad och färglagd. Den är mycket fantasifull, rolig, lite gullig och skrämmande samtidigt.

Det är Hegas som gett ut detta seriealbum och den har fått Hegas-nivå 3, alltså att den har ett språk som ligger väldigt nära vanligt talspråk. Jag tycker det är bra att de ger ut seriealbum, det kan fungera som en inkörsport till andra böcker senare. Speciellt om de får tycke för innehållet och ämnet.

Boken rekommenderas mycket varmt till lågstadiebarn som är starka läsare, och uppåt.

Betyg: 4/5

Författare & illustratör: Kazu Kibuishi
Titel: Amulett - Stenväktaren bok 1
ISBN: 978-91-86625-37-5
Förlag: Hegas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar