lördag 15 oktober 2011

Fyrtornet i Son-Li - Tyko Flores äventyr del 2 av Martin Widmark

Tyko och Julius har precis lyckats ta sig genom dörren i Westins schakt i gruvan de slavat i. På andra sidan gormar förmannen men det får han ingenting för. De båda ungdomarna inser att de är under vatten och en lucka i taket finns. Det är det enda sättet för dem att ta sig där ifrån. Tyko har märkt något konstigt med Julius och blir både förvånad och chockad, men här kan de ju inte stå så de öppnar luckan i taket och vattnet börjar forsa in och Tyko och Julius tar sig mödosamt upp genom luckan och bryter till slut vattnets yta. De har hamnat i en sjö någonstans som inte ser ut som där de kommer ifrån. De blir förbryllade över att himlen tycks ha flera solar till exempel.

När de tagit sig upp ur sjön hör de några röster. Det låter som om två personer bråkar. Tyko och Julius smyger sig närmare för att se efter vad som pågår. Vid vägen framför dem står en vagn och på sidan av den står det "Don Ramons magiska varieté". Bredvid vagnen ser de två män som gnabbas och tydligen väntar de på någon. Tyko tycker sig känna igen dem båda kan inte riktigt placera dem. Plötsligt griper någon tag i de två ungdomarna och bär dem bort till männen. Det är en enorm kvinna som presenterar sig som fröken Lillevi, som har plockat upp dem. De två männen är don Ramon och Arti Harakka och det är Tyko och Julius de tre väntat på. De ska hjälpa Tyko att frita sin mor som han här får reda på vem det är. På vägen till Tykos mor måste de alla uppträda som cirkusartister för att klara sig från att bli arresterade för lösdriveri. De övar länge hos cirkusmästaren Zacharias och till slut är de redo för att ge sig ut på vägarna mot Son-Li som är deras nästa mål. Cirkusen går bra och de lyckas efter många om och men (och en och annan hemskhet) ta sig in i Son-Li. Det är från denna stad de ska ta sig vidare till nästa värld, men detta är förenat med livsfara, om de nu överhuvudtaget klarar det alls. Många faror och motgångar väntar.

Fyrtornet i Son-Li är del 2 i Martin Widmarks trilogi om Tyko Flores och jag tycker att den är ännu bättre än del 1. Mer äventyr, mer spänning av olika slag, mer humor och det är alltid kul att se hur författare bygger nya världar. Jag ser verkligen fram emot sista delen som jag tror blir riktigt superspännande, och jag vill väldigt gärna läsa den nu, eftersom det var en sådan enorm cliffhanger i del 2.

Henrik Tamms bilder är ju lika fantastiska som i förra boken, jag skulle så gärna vilja se dem i färg. Vilket vackert bokomslag!

Boken rekommenderas till barn i mellanstadiet.

Betyg: 3,5/5

Författare: Martin Widmark
Illustratör: Henrik Tamm
Titel: Fyrtornet i Son-Li - Tyko Flores äventyr del 2
ISBN: 9789163867033
Förlag: Bonnier Carlsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar