lördag 15 oktober 2011

Den hemliga boken av Jesper Tillberg & Peter Bergting

Lennart Helsing (inte att förknippa med författaren med samma namn) är en 11-årig pojke som inte är rädd för något och det har han konstigt nog aldrig varit. Han bor tillsammans med sina vitlökstokiga föräldrar. Ja, han gillar själv vitlök väldigt mycket. Det är t.o.m. så att Lennarts pappa driver en vitlöksrestaurant.

En dag får Lennart reda på att den berömde TV-kocken Oliver "Oliven" Jameson har en mattävling för alla barn och unga i Sverige. Lennart vill väldigt gärna vara med. Dels för att man kan vinna oerhört mycket pengar, och att han älskar att laga mat, men även för att man ju får träffa den fantastiske Oliven som är Lennarts idol.

Lennart blir uttagen för att vara med och tävla i TV så nu gäller det att hitta ett riktigt bra recept och Lennart är övertygad om att det finns något bra bland de gamla familjerecepten. Lennarts pappa skickar upp sin son på vinden där han hittar en bok i en kista. Denna verkar okej men Lennart stöter till något så att några plankor i botten på kistan lossnar. Där under upptäcker Lennart något stort! Han hittar en bok och en silverkniv, och tillsammans med kniven en hälsning till vännen Abraham från Dracula. I boken hittar han dessutom ett meddelande om vad som ska stå i den. Det är ett projekt startat av Abraham och Dracula och som ska bli en receptsamling från olika "varelser" för att visa att vi alla inte behöver vara fiender. Lennart läser också att denne Abraham är ingen mindre än Abraham van Helsing som enligt Bram Stokers bok "Dracula" dödade greve Dracula. Ändå står det här att de är vänner.

Lennart tittar vidare och hittar ett endaste recept - Draculas blodpudding - med speciella ingredienser varav ett bara finns vid Draculas slott i Transylvanien. Lennart har hittat sitt recept till mattävlingen. Orädd som han är ger han sig av på egen hand mot Transylvanien utan en tanke på att där med mycket stor sannolikhet kan finnas något... omänskligt.

Den hemliga boken är en oerhört charmig berättelse om en pojke som utforskar sina rötter, sin äventyrslusta, varför han inte blir rädd, "ovanligheter" och så matlagning förstås. Där finns flera saker att invända mot, t.ex. det höga tempot och att saker och ting bara händer och så går berättelsen vidare utan några större konsekvenser. Det är även underligt hur Lennart fått tag i en massa pengar helt plötsligt, när familjen som jag förstått det har pengaproblem. Jag tycker också att det är lustigt att författaren ger ett sken av att blodpudding görs av något annat än blod, men det heter ju blodpudding av en anledning. Kanske har jag läst fel. Trots dessa konstigheter så är boken så charmig att den vinner mitt goda tycke ändå och jag ler lite för mig själv när jag tänker på den. Dessutom finns det ju barn som gillar när saker händer snabbt i böcker.

Ett stort plus i denna bok är Peter Bergtings ljuvliga bilder, jag älskar hur han tecknat Lennart. Bilderna bidrar oerhört mycket till charmen hos boken.

Den hemliga boken är del ett i en serie där jag misstänker att en hel del resor på "jakt" efter olika monster kommer att genomföras och jag ser fram emot att få läsa om Lennarts och hans nya väns äventyr.

Boken rekommenderas till lågstadiebarn som är starka läsare och till mellanstadiebarn.

Betyg: 4/5

Författare: Jesper TIllberg
Illustratör: Peter Bergting
Titel: Den hemliga boken - Lennart van Helsings monsterresa 1
ISBN: 9789132158070
Förlag: B. Wahlströms

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar