måndag 19 september 2011

Bortom muren av David Whitley

Mark och Lily är nu utanför Agora som de trodde var den enda värld som fanns. Mark är bitter och arg, och Lily som först var fascinerad och upprymd över att få se en ny värld och förhoppningsvis hitta sina föräldrar, är orolig. Mest på grund av Mark. Hon har berättat för honom varför de inte kunde vara kvar i Agora men Mark tror inte på henne; vill inte tro på henne. En sen kväll vid deras läger utanför en stor skog blir Mark riktigt arg och bestämmer sig för att ge sig av utan Lily. Han springer in i skogen och Lily följer efter. Vad de inte vet är att skogen är en farlig plats att vara på och Mark vänder om när han inser att den otäcka varelse som följt honom nu är på väg mot Lily. Precis när varelsen ska döda Lily hör de en ordentlig smäll och varelsen faller död till marken. Mark hinner precis se en sliten man från det håll smällen kom, innan mannen plötsligt är försvunnen.

Marks vrede är som bortblåst när han ser Lily skadad och medvetslös och han springer genom skogen för att hitta hjälp.

När Lily vaknar är de båda i en by som kallas för Aecer. Här, till skillnad från i Agora, är alla jämlika. Ingen är värd mer än någon annan och alla hjälps åt för byns välmående. Lily som kämpat så hårt för jämlikhet med sitt fattighus tycker att det här är ett paradis. Mark däremot, tycker att något med stället och dess folk känns väldigt, väldigt fel. Vad är det "häxorna" i skogen vill ha av dem? Och hur ska de göra med sina roller som Domare och Motståndare som det står om i Midnattsmanifestet?

Bortom muren är del två i David Whitleys trilogi om Lily och Mark och Midnattsmanifestet. Jag har längtat efter att få läsa denna bok och jag blev inte besviken. Som jag skrev i recensionen om Midnattsmanifestet så var det en av de bästa böcker jag läst på länge, och del två är också otroligt bra. Den är inte riktigt lika bra som första delen men det beror nog på att tvåan är mer splittrad i sitt berättande. Den utspelar sig delvis utanför Agora, men även inne i staden och då får man träffa på flera olika viktiga personer vid olika tillfällen, vilket gör att flödet i historien bryts upp. Samtidigt är det viktigt att man får ta del av allt i den ordning det kommer. Whitley är onekligen en snillrik berättare. Bortom muren är en mellanbok och cliffhangern i den inför sista delen är enorm. Jag vill ha del tre nu!

Boken passar till tonåringar men till även äldre. Precis som del ett finns det mycket att diskutera i denna bok. Politiska system och sekter gör sig påminda, såsom jämlikhetstankar och mänsklig karaktär. Väldigt intressant bok det här.

Betyg: 4,5/5

Författare: David Whitley
Titel: Bortom muren
ISBN: 9789132159596
Förlag: B. Wahlströms

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar