fredag 12 november 2010

Midnattsmanifestet av David Whitley

Mark vaknar i ett kalt och kallt stenrum. Han tror att han är död. Det visar sig att han inte är död utan har blivit räddad av dr. Theophilus som har sin mottagning i astrologgillets högste mans - greve Stellis - torn och tillika hem. I tornet jobbar även Lily, en flicka i Marks ålder, ungefär 11-12 år. Mark som inte längre har en familj blir dr. Theophilus lärling, men de ser alla till att greven inte får reda på att han bor i tornet för då skulle Stelli nog bli vansinnig eftersom Mark har tillfrisknat från inget mindre än gråpesten, något de flesta dör av.

Lily lär Mark att läsa från Marks ägandedag. I staden (och för de flesta världen) Agora är det byteshandel som gäller, pengar existerar inte. Allt, och alla, är till salu, och fram till ens ägandedag som infaller på ens 12-årsdag är det föräldrarna som äger en. Såvida de inte säljer sina barn förstås.

Så händer det plötsligt att greve Stelli upptäcker Mark och blir som förutspått oerhört arg och kastar ut doktorn. Mark som inte tycker om staden eller snarare är rädd för det där ute gör en byteshandel med Lily som gärna vill komma ut ur tornet. Mark blir greve Stellis tjänare och Lily blir dr. Theolphilus lärling.

Några män besöker Stelli efter ett par dagar vilket på något sett leder till att Mark blir astrologlärling. Mark får reda på från en av männen att han håller på att bli lurad och att han måste fly, men tillsammans med en av de andra männens tjänare - Snutworh - väljer de i sin tur att överlista Stelli och hans kumpan som använder Mark som spelpjäs. Efter att Mark har överlistat Stelli försvinner greven och han anses vara död i lagens ögon. Eftersom att greven inte hade några barn får hans tjänare Mark ärva allt. Mark tar Snutworth som tjänare.

Lily hjälper dr. Theophilus på hans nya klinik i ett mindre fint område, men hon står inte ut med att så många fattiga inte har någonstans att ta vägen eller får någon mat så hon startar ett fattighus. I fattighuset får de utsatta mat, ett tillfälligt tak över huvudet och annan hjälp. Helt gratis. Detta är något som är helt ofattbart i en stad där allting har ett pris, och det är vissa som är emot verksamheten.

Tiden går och Mark blir mer och mer rik och berömd med hjälp av Snutworth som tar hand om alla affärer. Affärer på bekostnad av andra. Detta gillar inte Lily och försöker vädja till Mark, men han lyssnar inte utan han vill fortsätta att "överleva" på sitt sätt, som han kallar det. Men det finns många hemligheter i Agora och Lily och Mark är i högsta grad inblandade i dem, utan att veta om det. Deras och många andras liv står på spel. Och vad är Midnattsmanifestet?

Midnattsmanifestet är en av de bästa böcker jag läst på länge! Det har varit en fröjd att läsa den. Den är välskriven (dock några få konstigheter i översättningen som jag i och för sig snabbt glömt efter att jag läst dem) och välkomponerad. Det är för mig i alla fall, en originell och bra "historisk" fantasy som utspelar sig i en tid som motsvarar vårt 1700-tal men skiljer sig på flera sätt. Ett är naturligtvis byteshandeln och avsaknaden av pengar. Ett annat är stadens "knark" - känslor på flaska.

Författaren är förtjust i intressanta och roliga namn som dessutom är väldigt talande. Agora heter staden vilket är de gamla grekernas ord för torg/samlingsplats, och på torg burkar det ju finnas handel av alla de slag. Det visar ganska tydligt hur deras värld är uppbyggd, det är en enda stor torghandel och folk är inte mer värda än vad en annan bestämmer. Så tänker jag i alla fall. Dr. Theophilus betyder "Guds vän" eller "Kärlek från Gud" (källa på engelska), och han är ju en god man som hjälper folk att bli friska, även de som inte kan betala. En av Lilys vänner heter Laudate vilket betyder ungefär "lovorda, berömma" (källa på engelska) vilket passar utmärkt för att det är hans yrke att "fjäska" för "rätt" folk dessutom är han en god man som förtjänar att lovordas så namnet är tvetydigt.

Boken väcker många frågor och tankar. Hur kan man vara rik utan pengar (och i många fall utan kärlek)? Hur mäter man det? Det står att rika har fyllda kassavalv men vad finns i dem om inte pengar? Tja, det talas om ädelstenar men kassavalv fyllda med dem? Jag undrar även hur ett sådant samhälle hade fungerat för oss som använder pengar i allra högsta grad och i viss mån är beroende av dem. Hur ser vi på välgörenhet idag och hur hade vi sett på det i ett sådant samhälle som i Agora? Åh, vad jag önskar att någon annan kunde läsa boken så jag kunde få prata om den, det går inte bara att släppa den. Det enda jag saknar är en karta över staden för man kan blir lite vilsen över de olika stadsdelarna. Del två - Bortom muren - utkommer 2011, hur ska jag kunna vänta på den? Jag vill ha den nu!

Denna väldigt spännande och intressanta bok passar till tonåringar.

Författare: David Whitley (hemsida på engelska)
Titel: Midnattsmanifetet
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 9789132157943

2 kommentarer:

  1. Då får jag väl läsa den så att du får någon att diskutera den med :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, det var en mycket bra idé!

    SvaraRadera