torsdag 21 juli 2011

Den dansande djävulen - del 1 i Tyko Flores äventyr av Martin Widmark

Tyko Blom är en pojke som så många andra föräldralösa barn tvingas jobba långt nere i den mörka och farliga silvergrottan. Livet där nere är tungt och slitsamt och pojkarna övervakas ständigt av en förman som är en riktigt otäck typ och som inte drar sig för att dela ut bestraffningar för det minsta lilla.

Barnen bor nere i gruvan och ser nästan aldrig sol eller får andas vanlig, frisk luft, men varje söndag får de komma upp för att gå i kyrkan. Barnen älskar detta och på denna söndag händer något som är väldigt avgörande för Tykos framtid. Innan barnen får gå in måste de vänta lite vid ett träd och de sätter sig ner och bara njuter. Tyko har ett samtal med en skata som heter herr Pica och inser att han måste ha sovit för förmannen skakar liv i honom väldigt brutalt. Tyko förstår att han kommer att få en rejäl bestraffning när de kommer ner i gruvan igen. Och sant och visst så på morgonen efter bli han skickad till Westins schakt, ett schakt som inte blivit använt på 100-tals år. Schaktet ligger väldigt högt uppe också och Tyko som lider av höjdskräck börjar förstå vidden av sitt straff. Han lyckas ta sig dit upp men inser snart att det rasat därinne och det kommer att ta väldigt lång tid för honom att få ett stenprov till förmannnen. Tyko lyckas dock övertyga förmannen att ge honom några dagar till och under den tiden hinner Tyko få en fingerborg och ett märkligt brev. I brevet står det att han ska ta sig till hissen som leder upp ur gruvan, vid midnatt. Detta är mycket farligt men har tar chansen och detta förändrar hans framtid för alltid.

Den dansande djävulen är den första delen i en trilogi om Tyko Blom. Martin Widmark som väl mest är känd för böckerna om LasseMajas detektivbyrå och Nelly Rapp-böckerna har här gett sig djupare in i den magiska världen (Nelly Rapp-böckerna innehåller ju häxor, spöken, och andra "ovanliga" varelser). Jag får känslan att det hela utspelar sig i Italien för ca 300-250 år sedan. Eller i alla fall en motsvarighet. Varför vet jag inte. Tja, omslaget påminner mig om karnevalen i Venedig och Tyko Flores känns även det italienskt. Antagligen är det inte så. Om det nu utspelar sig i vår värld överhuvudtaget, man får lära sig att det finns tre olika världar, i denna bok.

Omslagsbilden och bilderna som inleder varje kapitel är gjorda av Henrik Tamm som jobbat som bl.a. concept designer för filmer i USA. Han har bl.a. gjort bilder till Shrek och Narnia. Illustrationerna är fantastiska! Hans sätt att använda ljus ger mycket dramatik och känsla till bilderna. Jag hade önskat att få se bilderna i boken i färg och jag kollade på Tamms hemsida såväl som Martin Widmarks och förlagets, men ingenstans hittar jag dem. Det kanske kommer. Jag tycker dock att man kan ta sig en titt på Henrik Tamms hemsida för att se annat han gjort, det är en sann fröjd för ögat.

Boken var bra men det känns som något fattas i den. Antagligen är det att den är en inledande bok, och verkligen känns som det, och slutar väldigt abrupt med en riktig cliffhanger. Den är inte färdig helt enkelt, av förklarliga skäl, det kommer två böcker till (till hösten), som jag definitivt tänker sätta tänderna i. Hur ska det gå för Tyko?! Boken passar bra till barn i 3:an och mellanstadiet. Kanske något yngre om man är lässtark eller om någon läser för en.

Betyg: 4/5

Författare: Martin Widmark
Illustratör: Henrik Tamm
Titel: Den dansande djävulen - del 1 i Tyko Flores äventyr
ISBN: 9789163867026
Förlag: Bonnier Carlsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar