söndag 10 april 2011

Sebastian Darke - Slaget om Keladon av Philip Caveney

Sebastian Darke är en ung man som för att försöka få en inkomst för att kunna försörja sig själv, buffilopen Max och sin mor, efter att hans far dött, ger sig av mot Keladon för att söka jobb som gycklare vid hovet.

Att vara gycklare är inget som Sebastian egentligen är bra på men han känner att han inte har något val då det är det enda han ärvt och, mer eller mindre, lärt sig av sin far. Sebastian och Max, som är något så ovanligt som en pratande buffilop ger sig av över en stor slätt fylld med farliga djur och banditer, har de hört. Redan under deras första natt på slätten får de sällskap av en man som må vara liten till växten men som är stor på alla andra sätt. Han är en avskedad krigare som är på väg till Keladon han med, för att söka arbete i kungens livgarde - Röda kappan.

Sebastian, som är till hälften alv (den andra halvan är människa), har ett bättre utvecklat sjätte sinne än vad den vanlige människan har och han känner på sig att denne Cornelius som soldaten heter, är en god och pålitlig karl och det blir att de tre slår följe mot sitt gemensamma mål.

Nästa dag får de uppleva sitt första äventyr tillsammans. De råkar på ett banditöverfall och lyckas skrämma bort banditerna (de som överlever). Det som de numera döda soldaterna vaktat mot överfallet är ingen mindre än prinsessan Kerin av Keladon. Hon är fjantig och bortskämd tycker Sebastian, men på vägen till Keladon då de tre eskorterar prinsessan (och stöter på ett till överfall) ändrar han sin uppfattning, när han får lära känna henne bättre.

När de kommer fram till Keladon går allting fel. Ja, det verkar bra först men kung Septimus är ingen trevlig typ alls och han är inte särskilt förtjust i tanken att lämna över tronen till Kerin nästa år då hon blir 18 år.

Slaget om Keladon är en riktig pärla och jag vill väldigt gärna läsa fortsättningarna (det finns två böcker till som är utgivna på svenska). Det är en rolig och actionpackad äventyrsbok i fantasymiljö som jag tycker att alla borde läsa. Min favorit i boken är helt klart buffilopen Max som är en väldigt pratsam, ironisk och butter varelse. Helt enkelt superkul!

På omslaget jämförs den med Shrek-filmerna och Terry Pratchetts böcker. Jag kan verkligen se kopplingen till Shrek och jag tror att boken hade gjort sig bra som film, jag vill se den i alla fall. Pratchett är det lite längre till men jag tycker det är bra att det står på omslaget för det kan ju öppna en dörr till Pratchett-världen som är oerhört högt skattad i min egen lilla värld.

Jag brukar sätta en massa post-it-lappar i böckerna jag läser till denna blogg, med kommentarer som jag vill komma ihåg tills det är dags att skriva ner det hela (jag är något beroende av dessa klisterlappar faktiskt) men till denna satte jag nog högst tre stycken och det var mest roliga kommentarer som jag ville spara för egen skull. Jag har en varm känsla i kroppen efter att ha läst boken och jag hoppas att många läser den!

Slaget om Keladon passar till mellanstadiebarn och äldre. Även lågstadiebarn som är lässtarka eller som har någon som läser för dem passar den till, och rent generellt som högläsningsbok.

Betyg: 4/5

Författare: Philip Caveney
Titel: Sebastian Darke - Slaget om Keladon
ISBN: 9789155235635
Förlag: Bokförlaget Semic

1 kommentar:

  1. Jämförelse med Shrek och Pratchett låter bra.

    SvaraRadera