onsdag 23 februari 2011

Där drömmar blir till av Emma Andersson

Olivias bästa vän när hon är liten är hennes gammelmormor Marie. Marie berättar sagor om magiska drömvärldar och Olivia älskar det. När Olivia är 11 år dör plötsligt Marie och Olivia känner en stor tomhet och saknad.

När Olivia börjar gymnasiet är hon som vanligt ensam. Klassen hon går i bildar snabbt gäng och hon tillhör inte något av dem. Hon upptäcker till sin fasa att hennes gamla ärkefiende från grundskolan, Ana, går i hennes klass och hon är kompis med den mest vackre, perfekte killen, som är också är en klasskamrat. Killen, som heter Philipe Rose, börjat sakta men säkert prata med, och intressera sig för Olivia, vilket retar Ana.

På Maries dödsdag då Olivia var 11 rusade Olivia hem till sin gammelmormor för att hon var upprörd och ledsen över en våldsam händelse i skolan, där Ana var inblandad. Det var här Olivia mötte Benjamin för första gången. Helt plötsligt dyker han nu, 5 år senare, upp igen och Olivia är mycket misstänksam. Hon blir ännu mer undrande när hon genom honom får några saker som tillhörde Marie, bl.a. ett väldigt viktigt halsband med ett hjärta av guld.

Olivia har börjat drömma och den värld hon drömmer om, Enderra, är den hennes gammelmormor berättade om när hon var liten. Det visar sig att denna värld är högst verklig och som Olivia bara kan ta sig till via sina drömmar. Philipe Rose, som är en mycket viktig person i Enderra, kan också röra sig mellan världarna men med hjälp av ett särskilt munspel.

Olivia får reda på hur Marie egentligen dog och vad som har hänt i Enderra, och varför Philipe levt i vår värld så länge. Hon får även veta hur viktig hon är för Enderras folks frihet, men även för den vackre Philipe.

Där drömmar blir till den väldigt unga Emma Anderssons debutbok och jag måste tillstå att jag är väldigt imponerad. Det är en välkomponerad berättelse där man får lite kärlek, men mycket spänning och äventyr. Boken var helt enkelt bra! Jag tycker väldigt mycket om citaten som varje kapitel börjar med, och citaten är väl valda och välplacerade. Dessutom har vissa citat gjort mig sugen på att läsa de böcker de kommer ifrån.

Boken får mig att fundera över verklighet. Vad är verklighet? Vad är det som säger att vår värld är verklig? Kanske drömmer jag just nu? Tanken har funnits hos mig länge, om vad som finns och inte finns, och det är alltid spännande för mig att se hur andra tänker. Annat som också dök upp i skallen på mig är tankar om vad frihet och vad lycka är.

Det är mycket i boken som jag känner igen mig i. Olivia och hennes situation överhuvudtaget (dock inte världsvandringarna, vad jag vet) är väldigt bekant för mig och inte långt från min egen barndom/ungdom. Fast jag har aldrig varit kär och betett mig på det viset som Olivia gör när hon träffar Philipe och jag tycker bara det är pinsamt och jobbigt att läsa om sådant.

Något som gläder mitt skånska hjärta är beskrivningen av "Rapskullen" och dess omgivande rapsfält. Jag kan se framför mig hur vackert det ser ut när det svajar i en lätt vind. Jag är mycket glad att Andersson tog med detta och jag anar en viss kärlek till det skånska landskapet från henne också. Eller?

Denna tonårsbok är väl värd en läsning. Eller flera. Och jag ser fram emot fortsättningen som jag läst på författarens blogg att den är på gång.

Betyg: 4/5

Författare: Emma Andersson
Titel: Där drömmar blir till
ISBN: 9789172993921

5 kommentarer:

 1. Ännu en bok som låter lockande att läsa!

  SvaraRadera
 2. jag har varit så sugen på denna. Måste verkligen läsa den!

  -magdalena

  SvaraRadera
 3. Gör det, Magdalena! Jag kom faktiskt att tänka på dig när jag läste den, så det är kanske ett tecken. ;)

  SvaraRadera
 4. Åh, nej... Den är "jättepratigt" skriven med en massa överförklaringar hela tiden... Jag blir så besviken... :( Ska försöka ta mig genom den ändå - för historien är ju spännande. /Anna

  SvaraRadera
 5. Hmm, pratig... Det var faktiskt inget jag tänkte på. Historien är absolut spännande, håll ut! ;)

  SvaraRadera