torsdag 7 oktober 2010

Onkel Montagues spökhistorier av Chris Priestley

Chris Priestley är en brittisk författare som även jobbar som illustratör och serietecknare. Författare har han varit sen 2000. Han har sagt att han alltid varit fascinerad och dragen till otäcka och underliga historier och det är detta som inspirerar honom och han hopppas att hans berättelser får läsaren att känna sig som han gjorde när han var ung och läste författare som Edgar Allan Poe och Ray Bradbury.

Onkel Montagues spökhistorier består av en ramberättelse vari vi får stifta bekantskap med huvudpersonen Edgar som när han är hemma på lov alltid besöker sin onkel, eller vems onkel det nu är, ingen är riktigt säker. Edgar besöker sin onkel framförallt eftersom han är en fantastisk berättare. En berättare extraordinär.

Denna dag som boken utspelar sig på kommer Edgar till onkel Montague precis som vanligt och de går genom det väldigt mörka och kalla huset för att slutligen komma in i onkelns stuiderum. Där sätter de sig i var sin stor fåtölj framför en sprakande eld och dricker kopp efter kopp av te. Sedan börjar onkeln berätta och vi som läsare får också lyssna. Dessa berättelser är väldigt, väldigt kusliga. Så där så att det kryper under skinnet på en och så att man då och då vänder sig om för att det känns som att det är någon där (ja, jag gjorde faktiskt det vid flera tillfällen och mitt på dagen). Berättelserna är grymma och inte för den känslige. Varje berättelse har ett föremål knutet till sig och av någon underlig anledning återfinns dessa alla hos Edgars onkel. Under dagen hör Edgar även fotsteg lite här och var. Historierna onkel Montague berättar slutar alla abrupt och plötsligt, gärna med en oväntad twist. Och slutet på boken, ja, det är ganska obehagligt.

Onkel Montagues spökhistorier är en underbart otäck bok som bör tilltala alla som gillar spökliga, otäcka, obehagliga rysande och kusliga berättelser. Boken är välskriven och välkomponerad och passar till mellan- och höstadiebarn. Eller för alla som gillar läskigheter. Boken har ett ganska avancerat språk stundtals varför det kanske inte passar till yngre såvida de inte är bra läsare förstås. Omslaget är mycket snyggt och lockande, illustrationerna på detta såväl som inuti boken är gjorda av författaren själv. Chris Priestley ville att man skulle få känslan av att läsa Edgar Allan Poe och Ray Bradbury och visst känner man kalla kårar, som man gör av dessa författare.

Min sambo tycker förresten också att den är bra, "typ Stephen King för barn". Inte illa va? Vi ser båda fram emot att få läsa den nyutkomna boken Spökhistorier från det svarta skeppet.

Titel: Onkel Montagues spökhistorier
Författare: Chris Priestley
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-29-66918-3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar