lördag 9 oktober 2010

Den blodiga handen av Charles Butler

Meg är en 17-årig tjej som bor med sin 6-åriga syster Jenny och deras pappa. På söndagar brukar pappan göra pannkakor och denna söndagen som så ånga andra har mjölken tagit slut. Han ber Meg och Jenny att gå och handla ny. Mellan deras hema och affären ligger en verkstad där mekanikern har två hundar som sällskap. Den ena hunden, Amber, är okej men den andra, Jet, tycker Meg är väldigt skräckinjagande. Den attackerar gärna, så det är tur att grinden alltid är stängd.

På vägen tillbaka märker Jenny att grinden är öppen och de båda ser att Jet också upptäckt detta. Hunden rusar mot dem och kastar sig över Jenny. Meg gör allt för att rädda sin syster och det sista hon minns är att Jet tuggar hårt på hennes hand.

När Meg vaknar igen ligger hon i ett vitt rum i ett sjukhus. Pappan förklarar för henne att handen inte gick att rädda men en annan tjej i samma ålder och storlek som Meg hade dött samma dag som hon kom in på sjukhuset och de lyckades operera på den döda tjejens hand där Megs hade suttit.

Läkarna är förvånade över hur väl den nya handen fungerar men Meg tycker inte om den, den känns inte som en del av henne. När hon plötsligt ritat en fantastisk teckning inser hon att det är något som inte stämmer. Någonting med handen känns så oerhört fel...

Den blodiga handen är utgiven av Argasso bokförlag som ger ut bl.a. lättlästa böcker för barn och ungdomar, vilket är jättebra. Böckerna har ett särskilt format med mer luft mellan raderna och böckerna är vanligtvis inte särskilt långa, utan att de för den delen saknar något innehållsmässigt. Dessa böcker tycks vara väldigt omtyckt att barn och ungdomar. Min mor som jobbar på ett skolbibliotek där alla Argassos böcker t.o.m. har en egen avdelning, berättade att eleverna kommer hela tiden in och frågar "Har ni några Argasso-böcker inne?".

Den blodiga handen är alltså också en sådan lättläst historia. Den innehåller 64 sidor och även några enstaka illustrationer som i mitt tycke inte är världens bästa. Bilderna är i serietecknarstil antagligen för att haka på trenden som verkar vara nu, att ha den stilen på bilder i barn- och ungdomsböcker, och helst då i mangastil (som det alltså inte är i denna bok). Men i övrigt är boken mycket spännande. Redan från början känns det som att något kommer att hända och författaren bygger upp spänningen sakta men säkert för varje sida man läser; den blir mer och mer spännande. Trots att historien är kort lyckas Butler ändå få fram det han vill och jag känner att jag inte saknar något, eller någon förklaring till något. Visst personerna lär man inte att känna direkt men det gör inget tycker jag och miljön beskrivs sparsamt men man kan ändå se den tydligt framför sig.

Bokens målgrupp känns som den är huvudsakligen mellan- och högstadiebarn.


Titel: Den blodiga handen
Författare: Charles Butler
Förlag: Argasso bokförlag
ISBN: 978-91-85071-89-0

1 kommentar: