måndag 8 april 2013

Förtrollad : Annanstans del 2 av Jacqueline West

Spoiler-varning! För er som vill läsa del 1 i Annanstans-serien bör nog vänta med att läsa denna recension innan ni läst Skuggorna, som del 1 heter.

Olive har förintat den onde Aldous McMartin och Annabelle McMartin har även hon blivit besegrad och inlåst i sitt porträtt som är nergrävt i trädgården tillhörande huset som Olive, hennes föräldrar och de tre talande katterna Horatio, Harvey och Leopold bor i. En dag upptäcker hon, med hjälp av agent 1-800 (absolut INTE Harvey ;) ), att en kille i hennes ålder flyttat in hos mrs. Dewey två hus ner från hennes. Killen visar sig vara mrs. Deweys barnbarn Rutherford som pratar mycket och fort. Varför Olive avslöjar att det bott häxor i hennes hus fattar hon verkligen inte men det gör hon, och Rutherford frågor ganska omgående om hon hittat en besvärjelsebok. Att hon själv inte tänkt på detta retar henne, fast inte lika mycket som att HAN kom på det före. Hon säger att hon inte gjort det, men tänker för sig själv att den boken ska hon minsann ta och leta fram. Kanske kan hon hjälpa Morton som ju fortfarande är fast i tavlan som föreställer gatan hon bor på.

Så börjar Olives jakt på familjen McMartins besvärjelsebok, och redan ganska tidigt kommer Rutherford - som tenderar att dyka upp plötsligt då och då - på henne med detta och Olive känner att hon inte har något annat val än att låta honom hjälpa henne leta. Även Sir Walter Raleigh (heller INTE Harvey) hjälper henne, även om han inte vet vad de letar efter (då hade han nog inte hjälpt till). Harvey kan ta de två barnen med in i tavlorna, Olive har ju inte "de där" glasögonen längre, och de lyckas övertyga Morton att också hjälpa till att leta. Men det är något som inte står rätt till, Olive kan på något sätt känna åt vilket håll de ska, det är som att boken drar i henne. När de med Harveys hjälp kommer upp till den ohyggliga vinden där mr McMartin målade alla de förtrollade tavlorna, vill Morton inte vara med mer. Det är mer eller mindre då boken börjar ta över Olive, innan hon ens fått tag i den. Men hon och boken hittar till slut varandra och det är INTE bra...

Förtrollad tycker jag känns lite mörkare än Skuggorna, fast det är kanske inte så konstigt att jag tycker så. För mig känns besvärjelseboken som en drog, eller som ringen i Tolkiens ringen-trilogi. Och droger gör ofta, och ringen för det mesta, otrevliga och mörka saker med dess användare, och det gör ju besvärjelseboken med Olive i allra högsta grad.

Förtrollad är dock inte bara mörk, den är även rolig. Olives föräldrar roar mig väldigt mycket, och likaså Rutherford med all sin nördighet (inget illa menat, jag är själv stolt nörd!), men framförallt är det katterna som är kul - inte minst Harvey.

Handlingen förstärks här och var i boken med väldigt bra och effektfulla illustrationer, gjorda av Poly Bernatene, och dessa är, precis som boken i sig, både roliga och mörka samtidigt, och bokens omslagsbild är för mig väldigt lockande; mystisk och suggestiv.

Förtrollad rekommenderas varmt till barn i 3:an till 6:an.

Betyg: 4/5

Författare: Jacqueline West
Illustratör: Poly Bernatene
Titel: Förtrollad (Annanstans del 2)
ISBN: 9789132159817
Förlag: B. Wahlströms

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar