torsdag 6 september 2012

Särskild av Nene Ormes

Det har gått en tid sedan Udda fick reda på att hon var sär, och sedan räddningen av nära vännen Daniel har hon inte haft några drömmar. Tills nu. Udda har börjat drömma igen, och det börjar med något som känns så viktigt att hon inte kan låta bli att ta kontakt med Hemming. När Hemming får höra drömmens innehåll blir han väldigt orolig och drar ner Udda i citytunneln vid Triangelns station (Malmö). De fortsätter in under marken genom gångar som för de flesta är hemliga, tills de kommer till någons hem. Det visar sig tillhöra lotsen Imona, som hjälpte dem att hitta Daniel. Någon har varit där, någon har rivit sönder rummet, till synes letande efter något. Som de lyckligtvis inte hittat.

Hemming föreslår sedan för Udda att hon ska besöka Oraklet för att få svar på sina frågor, medan han sticker iväg för att försöka hitta Imona och hjälpa henne, och Udda följer Hemmings råd. Det blir efter ett tag så att Udda väljer Oraklet till sin mästare och står därmed under hennes beskydd, men är även skyldig att lyda Oraklets ord. Men att ha extra skydd är särskilt bra just nu då det är festival i staden och jakten är på gång. Det är även bra då Magrete, Hemmings mäster, inget hellre vill än att lägga vantarna på både Udda, som är drömmare, och Imona, för hennes egen vinnings skull. Och Daniels sure bror Gabriel är ständigt närvarande och försöker sära på Daniel och Udda.

Udda förstår inte riktigt det här med festivalen eller jakten och det är svårt att få information ur de hon känner som är sära. Men hon drömmer flera drömmar om våld, intrigerande samtal och saker som vissa vill hålla hemligt. Udda är hett villebråd. Jakten kan börja...

Särskild, som ju är uppföljaren till Udda verklighet, är en bok jag längtat efter länge, och inte blev jag besviken. Udda veklighet kan man kanske kalla för en prolog, det är i Särskild som serien börjar på riktigt. Del två är ännu bättre än del ett och jag kan inte komma på något negativt att skriva om boken. Man fångas direkt och sen släpper Ormes inte taget om en förrän efter sista punkten.

Boken har en väldigt intressant koppling till folksagor som tilltalar mig, det gav boken en extra "edge". Jag gillar även att det utspelar sig under Malmöfestivalen och läsaren får följa med in i folkvimlet (skönt att slippa vara där själv!) och känna doften av grillspett och langos (jag har ju varit där så väldigt många gånger att det fastnat i näsan ;)p).

Läs den, du blir inte besviken! Den är spännande, magisk, och lite skrämmande på sitt sätt.

Boken rekommenderas varmt till tonåringar och uppåt.

Betyg: 4/5

Författare: Nene Ormes
Titel: Särskild (De sära del 2)
ISBN: 978 91 7355 254
Förlag: Styxx fantasy

1 kommentar: