söndag 24 juni 2012

Sju minuter över midnatt av Patrick Ness

Conor har det verkligen inte lätt. Han är utstött i skolan, har inga vänner längre, de enda han får uppmärksamhet ifrån där är hans mobbare.

Hemma är det inte mycket bättre. Conors pappa har lämnat familjen, det är bara Conor och hans mamma och hon är cancersjuk. Conor får mer eller mindre ta hand om sig själv så väl som sin mor, men det gör honom inget. Om nätterna drömmer han samma mardröm om och om igen. Det där monstret som kommer... Det är lätt att förstå att Conor inte mår bra, även om han gör allt för att inte visa det.

En natt när han har drömt den där drömmen som vanligt, och vaknar på det vanliga stället i den, märker han att monstret står utanför hans fönster. Conor tittar på klockan, den står på 00.07, men han upptäcker snart att det inte är samma monster som i drömmen, och han tycker inte att detta nya monster är lika skrämmande som det i drömmen. Men det enorma monstret ger sig inte iväg, han säger att Conor har bett honom att komma, men det förstår Conor inget av, han har inte kallat på någon. Saker och ting blir värre och värre ju längre tiden går och monstret tycks få Conor att göra hemska saker som han inte vill. Men han blir inte av med det enorma monstret och det känns som att det här inte kan sluta på något bra sätt.

Sju minuter över midnatt är en unik bok och jag gillar den skarpt. Den har en kvalitet som även en av mina stora favoritförfattare (David Almond) har. Förmågan att skriva så att man inte vet vad som är sant eller inte är inte något som alla har och det är något som tilltalar mig väldigt mycket.

Boken, som bygger på en idé av författaren Siobhan Dowd, som tyvärr hann gå bort innan hon fick skrivet den själv, handlar om sorg, om styrka, om skräck, om vänskap, om kärlek och lämnar en inte oberörd. Den berikas även av fantastiska illustrationer av Jim Kay (men omslaget speglar inte innehållet i boken, märkligt att de valde det...).

Denna bok rekommenderas varmt till barn i mellanstadieåldern och uppåt.

Betyg: 4/5

Författare: Patrick Ness (efter en idé av Siobhan Dowd)
Illustratör: Jim Kay
Titel: Sju minuter över midnatt
ISBN: 9789132160578
Förlag: B. Wahlströms

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar