onsdag 25 april 2012

Själlös - Parasollprotektoratet 1 av Gail Carriger

Miss Alexia Tarabotti har oturen att i ett inte helt förlåtande och tolerant samhälle - victorianska England - vara kurvig, en gammal ungmö (26 år!), och halvitaliensk med mörkare hy, svart hår och stor näsa. Miss Tarabotti sticker ut på många sätt, hon är även frispråkig och och mycket intelligent och intresserar sig för den senaste forskningen, även om det senate modet också väger tungt hos henne. Alexia har trots sitt italienska påbrå en väldigt brittisk uppfostran, och vett, etikett och återhållsamhet är en del av henne, tja, tills hon öppnar munnen då hon tenderar att säga precis vad hon tycker oavsett om det är passande eller inte.

I denna version av victorianska England finns även vampyrer, varulvar, spöken och annat övermänskligt och övernaturligt. De är alla numera en integrerad del av samhället och många har till och med höga positioner i samhället. Det är i ROF-registret som alla övermäskliga och övernaturliga finns registrerade och här håller man koll på vad som sker ute i de olika svärmarna (vampyrer) och flockarna (varulvar). Den högste av ROF:arna är Lord Maccon och han är varulv. Han är den störste och starkaste av dem och han är ingen man bråkar med. Miss Tarabotti och Lord Maccon tycks stöta på varandra här och var och bråkar alltid. Alexia tycks vara en av få som vågar säga emot lorden och dessutom kommer undan med det utan några skador.

Berättelsen börjar med att miss Tarabotti är på en tillställning där det utlovades mat men denna lyser med sin frånvaro och Alexia måste be butlern om förfriskningar. Dessa tänkte hon intaga i biblioteket men hon hinner knappt sätta sig förrän en vampyr attackerar henne. Henne! Hon som är själlös! När han rör henne försvinner allt vampyriskt i honom men han ger sig ändå inte. TIll slut blir hon tvungen att mot sin vilja (hon ger ju upp en väldigt fin hårnål!) döda den oförskämda vampyren, som inte tycks känna till henne och vad hon är. I vanlig ordning dyker lord Maccon upp tillsammans med sin högra man/varg professor Lyall. Alexia och lorden börjar munhuggas som vanligt medan professorn undersöker den döda kroppen. Att vampyren inte kände till Alexia tycker de alla är väldigt underligt, det är svärmens uppgift att uppfostra och lära vampyrerna de skapar om vett, etikett och vad man ska akta sig för.

Detta dödsfall är början på ett farligt äventyr utan dess like, då fler konstiga vampyrer dyker upp, andra vampyrer försvinner och likaså en hel del varulvar. Dessutom verkar någon vara ute efter miss Tarabotti, den där... varelsen, vad det nu är, är stark, mordisk och ger sig aldrig.

Själlös är första delen av fem, om jag inte missuppfattat det hela, om miss Alexia Tarabotti och hennes äventyr i detta alternativa victorianska England. Boken är spännande, intelligent, oerhört rolig, intressant och dessutom erotiskt laddad - miss Tarabotti och lord Maccon är INTE så mycket ovänner som de låtsas vara. ;)

Boken är välskriven och genomtänkt och jag älskade den! Jag vill läsa fortsättningen nu!

Själlös rekommenderas rykande hett till tonåringar och vuxna! Gå och genast och köp den eller låna den på ditt bibliotek!

Betyg: 5/5

Författare: Gail Carriger
Titel: Själlös - Parasollprotektoratet del 1
ISBN: 978 91 7355 227 1
Förlag: Styxx fantasy

1 kommentar: