måndag 30 januari 2012

Jakten på WondLa av Tony DiTerlizzi

Eva Nio har så länge hon kan minnas levt tillsammans med Modr - en robot som är som en mor för henne - i en fristad under jord. Modr har hjälpt Eva med övningar som ska hjälpa henne klara sig när hon kommer upp och ut i det fria. Alla övningar görs med hjälp av hologram och maskinstyrda simulationer. En dag attackeras fristaden och Modr tvingar Eva att fly genom en fläkttrumma som leder upp till ytan. Motvilligt ger hon sig av medan Modr stannar kvar för att uppehålla inkräktaren så länge som möjligt.

När hon kommer upp förföljs hon av den som attackerat fristaden men till slut lyckas hon lura bort varelsen. Hon somnar och när hon vaknar är det morgon och hon upptäcker att hon befinner sig i någon form av träd som hon aldrig har sett förut. Dessutom verkar de röra på sig. När hon går omkring ser hon många saker som hon aldrig sett förut och undrar varför Modr aldrig visat dem för henne. Hon kommer till slut till vad som ser ut som ingången till en annan fristad och hon ropar ner för att förhoppningsvis få svar från några som hon. Men så blir det inte, först blir hon attackerad av en massa små otäcka varelser och sen kommer en större som tydligen säger något till henne, men språket han talar förstår hon inte alls. Hon blir rädd och vill inte ha något med honom att göra men ödet vill att de ska vara tillsammans för de två lyckas bli tillfångatagna av den varelse som attackerat Evas hem. Det är en ond varelse som verkar fånga in allt han kan och han drar sig inte för att döda. Nu är Eva verkligen rädd, men tillsammans med sin nye vän, Rovender som han heter, lyckas de ta sig fria och de befriar även de andra som blivit tillfångatagna. Här får Eva ännu en ny vän, som hon kallar för Otto, som är en stor och vänlig varelse, som svär på att skydda Eva vart hon än går.

Eva vill tillbaka till fristaden för att hämta Modr och Rovender, som gett Eva en transcoder vilken gör att de kan förstå varandras språk, säger att han kan följa henne dit och hjälpa henne få ut Modr men se ska han ge sig av på annat håll. När de tre vännerna kommer fram till Evas numera förstörda hem, tar det lång tid innan de hittar Modr och hon behöver repareras. Lyckligtvis är fristaden inte så demolerad att den inte klarar av detta arbete och de ska alla ge sig av när roboten är fullt funktionsduglig igen. Det är då Besteel, som den onde varelsen heter, dyker upp igen och de får försöka fly genom en annan fristad som hela tiden varit sammanlänkad med Evas hem. På vägen därigenom hittar Eva sitt favoritobjekt som hon haft sedan hon var liten och som hon vill veta var det kommer ifrån och vad det betyder. Det är ett inramat foto med texten Wond L a skrivet på. Det står mer men det är oläsligt. Nu beger sig Eva, Modr, Rovender och Otto ut på en minst sagt farofylld resa efter information om människor som Eva och om WondLa.

Jakten på WondLa är ett mycket fantasifullt science fantasy-äventyr skriven och illustrerad av Tony DiTerlizzi som nog de flesta känner igen från Spiderwick-böckerna. Boken är originell och intressant men samtidigt som en bok i denna genre "ska" vara. Man tycker att som bildmänniska så borde DiTerlizzi beskriva omgivning och människor på ett tydligt och målande sätt men det blir inte riktigt så tyvärr. Det finns illustrationer i början på varje kapitel men inte mycket mer (med vissa undantag) och det finns flera ställen och saker i boken som jag skulle velat ha en illustration på eftersom beskrivningen i texten inte gjorde det tillräckligt klart för mig. Men boken är ändå sanslöst spännande och bra och denna bok borde tilltala många.

Boken rekommenderas varmt till barn i mellanstadiet och uppåt.

Betyg: 4/5

Författare & illustratör: Tony DiTerlizzi
Titel: Jakten på WondLa
ISBN: 9789132159398
Förlag: B. Wahlströms förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar