onsdag 28 december 2011

Farsot - De levande döda 2 av Charlie Higson

Då var det äntligen dags för en recension av Farsot!

Farsot utspelar sig ett år före händelserna i första boken - Fienden. Jack och Ed är bästa vänner och de bor på internatskolan Rowhurst. Tyvärr har sjukdomen som drabbar alla över 14 år nått skolan och eleverna har en hel lärarkår att försvara sig mot. De inser dock att de inte kan stanna där utan lyckas med nöd och näppe fly på dagen då dessa "zombies", eller sjukhuvuden som barnen kallar dem, inte är lika aktiva. De kommer så långt som till kyrkan där de försöker ta sig in för att skydda sig mot sjukhuvudena som följer efter dem. Detta visar sig vara svårt eftersom barnen som gömt sig där inne har barrikaderat alla ingångar, men till slut går det. Det är i sista minuten eftersom barnen därinne har eldat så mycket att luften tagit slut och de håller på att dö på grund av detta. I kyrkan har ett av barnen - Matt - fått en uppenbarelse (är han övertygad om). Han har några sidor ur bibeln som han lyckats rädda från brasan och dessa lusläser han om och om igen och citerar från den för de som vill lyssna, men även för dem som inte vill lyssna. Han pratar om Lammet som ska leda dem rätt och Lammet vill att de går till London. De flesta vill hellre gå längre ut på landet men Jack vill hem till sitt hus som ligger just i London. Det blir så att alla barnen delar upp sig och de går åt var sitt håll.

Ed följer med dem som ska ut på landet. Han saknar Jack men känner att han absolut inte vill till London. På vägen ut går de förbi ett stort industriområde där det även ligger stora affärer, och en av dem tycker att de ska sticka dit och se ifall det finns något att äta som de kan ta med sig. Tyvärr visar det sig att de går rakt in i en fälla, en riktigt stor och otäck fälla. Det ser ut som att de gått sitt öde till möte men i sista minuten kommer en stor buss körande rakt in i massan med sjukhuvuden och de flesta kan räddas. På bussen sitter några andra barn, och den körs av en vuxen man. Mannen säger att han inte insjuknat och han ska köra till London för att ta med sin son Liam till fotbollslaget Arsenals hemmaarena, om de andra gör som han säger kan de få åka med. Mannen är en minst sagt otäck och sur person. På vägen möter de Jack, Matt och Matts "lärljungar" och de får åka med till London. Vägen dit är inte lätt och deras chaufför är kanske inte så frisk i huvudet som man kan tro. Väl i London brakar helvetet lös.

Farsot som ju är del två i serien De levande döda är riktigt spännande och precis som del ett väldigt våldsam och grafisk i äckligheterna. Tyvärr är den inte riktigt lika bra som Fienden men nära nog, och Fienden tyckte jag ju var fantastiskt bra.

Farsot utspelar sig som sagt ett år före del ett och jag undrade genom större delen av boken hur den skulle knytas ihop med den första (speciellt eftersom jag inte kommer ihåg alla detaljer från del ett, om jag gjort det hade jag nog fattat saker lite tidigare) och i slutet av boken gör Higson detta väldigt smidigt och naturligt. Jag blir så imponerad av författaren som kan skriva "zombie"-böcker på ett sätt som får mig fast på ett sådant sätt som de gör. Jag har lite svårt för zombie-grejer eftersom det mesta som finns är så lika varandra, men inte dessa böcker.

Denna bok rekommenderas väldigt varmt till lässtarka mellanstadiebarn (som inte är känsliga eftersom vissa beskrivningar är ganska magstarka), och äldre.

Betyg: 4/5

Författare: Charlie Higson
Titel: Farsot - De levande döda del 2
ISBN: 9789163869105
Förlag: B. Wahlströms

2 kommentarer:

  1. Håller med dig.
    Har läst både del 1 och 2 i rasande tempo. De är fantastiskt bra. Men del 1 är snäppet bättre...
    /sanna

    SvaraRadera
  2. Ooo, jag vill läsa denna nu!

    SvaraRadera