onsdag 31 augusti 2011

Minnesbanken av Carolyn Coman & Rob Shepperson

Jag vill börja med att be om ursäkt för fördröjningen, jag är nog kvar i semestern, jag är lite seg i knoppen för tillfället. :)p Men nu kör vi!

Hope och Honey är systrar. De älskar varandra mer än något annat. Deras föräldrar älskar dem dock inte. En dag slänger föräldrarna ut Honey ur bilen när de är ute och kör. Föräldrarna säger till Hope att glömma sin syster, men hur kan man bara glömma någon man älskar så mycket? Det kan inte Hope. Hemma, om man nu kan kan det för ett hem, struntar föräldrarna i Hope och systern har de glömt direkt. Hope sover nu nästan hela tiden för i drömmarna ser hon sin syster. Hon är nästan aldrig vaken utan bara sover och sover. En dag kommer det en man som ska hämta Hope för leverans till IMB - Internationella Minnesbanken.

IMB är en enrom plats där all världens minnen kommer in, sorteras och för det mesta sparas. Hon tas emot av en man med bister min som heter Sterling och en underbar kvinna som heter Violette. Sterling är den som är det det högsta hönset och som dessutom vaktar de Eviga minnena, minnen som är väldigt starka och viktiga. Violette har hand om allas drömmar och hon tar Hope under sina vingar, för Hope är ju en mästerdrömmare, och hon får sova en stund innan Sterling, som var den som begärt hennes närvaro, kommer och hämtar henne. Hon har tydligen satt in för lite minnen på sitt konto och Sterling är rädd att Hope blivit utsatt för USL - Utsuddarligan. Hope förklarar att hon bara sovit och då blir Sterling lugnad och tänker skicka hem henne men det vill hon inte och hon får till slut stanna, bara för att hon ska få lite nya minnen och skyddas från USL. USL är en organisation som förstör minnen så att man aldrig får dem tillbaka.

Hope tänker som alltid på sin syster Honey. Violette påstår att de kommer att träffas igen, i drömmarna, men Hope vill ha Honey tillbaka på riktigt.

Minnesbanken är en superfin och lite rolig berättelse om stark syskonkärlek, och hur viktigt våra drömmar och minnen är, man tänker inte riktigt på sådana saker, de är ju bara där. Boken berättas dels med text men även med bilder som är brilliant gjorda av Rob Shepperson. Framförallt är det Honeys upplevelser efter att föräldrarna lämnat henne som man får se, som är av vikt för resten av historien.

Jag tycker att saker och ting i boken är lite för enkla och allting som händer accepteras så lätt. Men det är ju helt klart inte vår vanliga värld vi är i, i denna bok och då är det kanske så lätt. Carolyn Coman har skrivit en bok som påminner mig en hel del om Roald Dahls böcker även om den skiljer sig en del.

Boken är bra och den rekommenderas till barn i lågstadiet som är lässtarka (eller om någon läser för dem) och även barn i 4:an och 5:an.

Betyg: 4/5

Författare: Carolyn Coman
Illustratör: Rob Shepperson
Titel: Minnesbanken
ISBN: 9789132159343
Förlag: B. Wahlströms

1 kommentar: