fredag 20 maj 2011

Molnjägarna : Första delen av Steven Hunt & David Richardson

Bankerstad är en dyster, mörk, kall och otrygg plats. Speciellt om man som Alice tycker om att rita, hon ritar de varelser hon ser i molnen. I Bankerstad är all form av kreativt tänkande och utförande strängt förbjudet. Alla ska vara likadana och jobba i fabriker och följa Bankerns ord och lagar. Bankern är den man som styr staden med järnhand.

Alice har blivit påkommen av sin lärare med att rita och hon blir avstängd från skolan för att vara en revolutionär och anarkist. Hemma på kvällen blir hon utskälld - de önskar att hon är mer som sin bror Thomas som är ordförande i Bankers ungdomsförbund - och hon blir skickad till sitt rum utan middag.

På kvällen när ingen märker något hoppar Alice ut genom sitt fönster och springer till sitt hemliga gömställe där alla hennes teckningar finns. Hon möter en pojke som heter Spinner och han tycker att hennes teckningar är fina, vilket gör Alice lite misstänksam. Han vill ge Alice en biljett till sin familjs tivoli, som är det sista som finns kvar. Alice vågar först inte men Spinner insisterar att hon ska komma dit nästa dag och till sist lovar hon att komma.

Tidigt nästa morgon ger hon sig av dit och ser fram emot det. Vad hon inte vet är att Spinner (inte frivilligt) gett information om Alice till Fångaren, en mycket farlig man som åt Bankern fångar in folk som inte följer Bankerns bestämmelser, och han använder alla möjliga metoder för sitt arbete. Fångaren och hans soldater jagar henne runt tivolit och till slut gömmer hon sig i Spinners farfars luftballong. Alice bror Thomas är dock också här, för att sätta dit sin syster, han vill inte att hon ska skämma ut sin familj mer, som han uttrycker det. Han hittar sin syster i luftballongskorgen och anger henne. Alice letar desperat efter något som kan hjälpa henne och hittar gasbrännaren och trycker ner handtaget så att ballongen börjar fyllas. Thomas försöker hindra henne men då slår hon till honom så att han tappar andan och ramlar ner i korgen. Luftballongen börjar stiga och Spinner springer efter och lyckas komma ner i korgen precis innan Fångaren får tag i honom. De flyger upp genom molnen och till slut somnar de utmattat.

När de vaknar ser de en vacker och färggrann trädgård. De landar där och träffar en gammal man som är mycket vänlig. Han frågar om Alice vill stanna på denna plats som han säger vara fantasins land. Detta vill hon gärna. Det innebär dock att de tre inte längre kan ta sig tillbaka till Bankerstad längre. Det enda sättet att ta sig tillbaka är att föra fantasin tillbaka till staden. För att göra detta ska de prata med Bankerns pappa som bor någonstans i fantasins land bland alla moln, det gäller bara att hitta det rätta. Men tro inte att Fångaren och Bankern slutat jaga barnen. Åh nej, inte alls. Tvärt om faktiskt...

Molnjägarna är en väldigt vacker bok. När jag beställde den trodde jag att det var en vanlig kapitelbok men när jag fick den blev jag förvånad och då jag öppnade den utbrast jag faktiskt i ett "Wow!". Det är som en bilderbok för äldre barn med tre kapitel. Bilderna i boken är helt fantastiska! Personerna ser lite stela ut eftersom de är datorgjorda men det tänker man inte på när allt annat är så underbart! Det är datorgrafik och collage med lite målat och det funkar otroligt bra.

Historien är också mycket bra. Bankerstad och sättet den styrs på påminner väldigt mycket om nazismen och stalinismen, om man inte passar in i formen så hör man inte dit. Det är ju också intressant att den som styr heter Bankern. Jag ska inte ge mig in i en diskussion om kapitalism, men det är tankeväckande tycker jag. En annan sak som jag funderat på är vad brist på fantasi gör med en. Titta på Thomas som jämnt går omkring med sin regelbok och ständigt tittar i den då något dyker upp. När han kommer till fantasins land vet han inte inte vad han ska göra, hur han ska ska reagera och hur han ska vara. Fantasi gör att man kan tänka ut alternativ, att man kan tänka ett steg längre. Det är viktigt att barn får odla fantasi för det "verkliga" livet även om det för vissa kan verka som att det är slöseri med tid.

Molnjägarna tror jag kommer att bli en jättebra, magisk, färgsprakande och spännande serie med olika varelser, och slag mellan det goda och onda. Denna första del ger en verkligen mersmak och jag ser oerhört mycket fram emot del två.

Boken passar till lågstadiebarn som är lässtarka och mellanstadiebarn. Den kan med fördel användas som högläsningsbok, framförallt i mindre grupper så att alla där kan få ta del av bilderna.

Betyg: 3,5/5

Författare: Steven Hunt
Illustratör: David Richardson
Titel: Molnjägarna : Första delen
ISBN: 978-91-85787-83-8
Förlag: Turbineförlaget

1 kommentar: