tisdag 31 maj 2011

Häxmästaren - Legenden om Morwhayle del 1 av Peter Bergting

Malda och Arteil är ett tvillingpar som skiljs åt med tvång när de är fem år gamla. Artiel får följa med deras far (Gilrem) medan Malda tvingas bo på ett ställe hon inte vill vara på. Arteil växer upp med sin far och hunden Briar, och då och då tänker han på sin syster och hur kul de haft det när de var små.

Malda har vuxet upp på ett helt annat sätt och hon har lärt sig magi. Nu vill hon ha tillbaka sin bror som hon saknat så mycket. Hon får hjälp av den enorma draken Gorgobestor att ta sig till en portal som leder till Arteils och Gilrems hus som egentligen ligger väldigt långt därifrån. Samtidigt har Arteil råkat i knipa. Det är mycket senare där han är och de flesta sover men Arteil hör hur en droska rusar förbi och pojken bestämmer sig för att följa efter. Droskan välter och i högen med väskor och annat ser han ett svärd. Han kan inte låta bli att ta det och samtidigt som han greppar det så flammar det upp blått runt svärdet och Arteil svimmar. När han vaknar är hans far där och han säger att det inte längre är säkert i deras hem och att de måste fly. Arteil förstår ingenting och när han kommer upp till sitt rum bryter sig Malda in. Där garderoben stått finns nu ett stort hål och på andra sidan finns en stor slätt och långt borta ser han en drake. Arteil blir jätteförvirrad. Malda drar med sig Arteil genom den magiska portalen och hunden Briar följer efter.

Arteil är väldigt glad över att få träffa sin syster igen, men hon är inte som han minns henne. När hon sen vill ha hans hjälp till att stjäla en bok med trollformler så vet han inte vad han ska ta sig till. Vems sida ska han stå på? Det visar sig att Malda har vuxit upp hos den ondksefulle häxmästaren Wurzel Stern som satte skräck i alla tills han blev fängslad och nu är död. Ett tag till i alla fall, för formelboken Malda vill stjäla innehåller en besvärjelse som kan väcka den ondskefulle häxmästaren till liv igen.

Peter Bergting som skrivit boken är kanske mera känd som illustratör och serietecknare, och i denna, hans första barn-/ungdomsroman, märker man verkligen att det är en bildmänniska som är författare. Beskrivningar av platser och händelser är otroligt färgstarka och tydliga och ibland känns det som att det är en tavla som beskrivs. Detta är något jag verkligen uppskattar. Något annat som märks tydligt är att författaren är väldigt välbekant med genren (fantasy) och har tryggt kunnat skapa sig en egen variant av den.

Häxmästaren är en välskriven berättelse med mycket action, spänning, magi och äventyr. En dos av humor finns här också vilket alltid uppskattas av mig. Det enda negativa jag kan komma på (om man nu måste säga något sådant) är att de obligatoriska kartorna inte är så bra. Eller så har jag tappat bort mig i texten kanske, men jag hade svårt för att orientera mig när jag läste boken.

Jag tyckte mycket om denna bok och hoppas att många läser den. Den rekomenderas varmt till alla från 10 år och uppåt. Är man yngre så kan kanske någon läsa för en, den funkar bra som högläsningsbok. Man ska inte vara för ung dock eftersom innehållet nog inte passar till småbarn.

Betyg: 5/5

Författare och illustratör: Peter Bergting
Titel: Häxmästaren - Legenden om Morwhayle del 1
ISBN: 9789155257187
Förlag: Bokförlaget Semic

3 kommentarer:

  1. Hej, tack för en jättefin recension =).

    Angående kartorna så är det inte ditt fel, det är faktiskt inte meningen att de ska var helt korrekta. T ex så är Briar ibland helt vilse tack vare taffligt utförda kartor. Kolla gärna in hemsidan (www.bergting.com) där kartan finns i färg (okej, det hjälper inte men den är snyggare).

    SvaraRadera
  2. En sådan ära att få en kommentar från författaren! Jag borde ju fattat att det var en medveten knas-karta. Jag är så van vid att gå tillbaka till kartan i fantasyböcker för att se var jag är att tanken inte slog mig att den inte skulle stämma. Men jag får säga att det är genialiskt att ha en felaktig karta! Den färglagda kartan är mycket snygg! :) (Ber om ursäkt för det väldigt sena svaret.)

    SvaraRadera