torsdag 6 januari 2011

Fienden : De levande döda del 1 av Charlie Higson

Något (ett virus?) har gjort all vuxna sjuka så att de till slut dött eller blivit hjärnlösa och äckliga monster. Det de allra bäst tycker om att äta är barn och de har väldigt stor aptit.

I f.d. mataffären Waitrose, i London, har ett gäng barn slagit sig ihop och förvandlat varuhuset till ett fort mer eller mindre, ointagligt för vuxna - mammor och pappor. Även om de är rätt så trygga i sitt hem börjar maten ta slut och "jaktgruppen" måste ta sig längre och längre bort för att hitta något att äta.

I bokens början är jaktpatrullen ute och letar efter mat. Två av dem vill väldigt gärna se ifall det finns godis kvar i automaten som brukade stå i simhallen. Det är inte alla som tycker att det är en bra idé men det slutar med att de går in ändå. När de lyckats ta sig ut är flera skadade, ledaren t.ex. har blivit biten i halsen av en mamma, och de har tyvärr förlorat en. Samtidigt som allt detta sker lyckas några vuxna få tag i ett av barnen som varit utanför fortet utan att någon äldre och starkare varit vakt. Barnen anser att deras vän är bortom räddning och att han nog redan är uppäten.

All är trötta och ledsna, och väldigt rädda. Attackerna från de vuxna verkar bli fler och i simhallen var det som att de organiserat sig, vilket de inte gjort tidigare. När en okänd pojke plötsligt dyker upp och bankar desperat på porten för att komma in och ifrån monsterna där ute är det motvilligt de släpper in honom. Pojken kallas för Jester säger han, och han har kommit för att erbjuda dem säkerhet, mat och lugn. I Buckingham Palace dessutom. Där har några barn organiserat sig och tydligen även börjat odla sina egna grönsaker. Trots många misstankar väljer alla (utom en) att följa med till slottet.

Vägen dit är ingen dans på rosor och de vuxna de möter är inte de vanliga tröga och långsamma mammorna och papporna, och de har dessutom en ledare som verkar vara relativt smart (för en zombie i alla fall). Men de vuxna är inte allt de möter på vägen till Buckingham Palace och när de väl lyckas ta sig fram har de förlorat några av barnen.

Det är verkligen välorganiserat och bra inne i slottet, i alla fall vid första anblicken, men det blir snart klart att allt inte står rätt till härinne.


Denna bok är väldigt, väldigt spännande. Action, action, action och skräck! Det är väldigt högt tempo och man får inte en lugn stund, inte en endaste trygg sekund. Visst tempot skiftar när barnen kommer till Buckingham Palace och det blir lite lugnare men inne på slottet får man en ny känsla - obehag. Man känner på sig att saker och ting inte är som de ska och det är väldigt jobbigt.

Boken, som kan kallas för zombie-bok, tycker jag egentligen mer är en bok om överlevnad och hur man agerar och reagerar i en desperat och fruktansvärd situation. Barn ska klara sig alldeles själva, de har bara varandra. Författaren lägger till en extra känslomässig spark på smalbenet genom att kalla de vuxna för mammor och pappor. Föräldrar ska ju ta hand om en, skydda en, hjälpa en, men så beter sig ju absolut inte föräldrarna nu. Vilket är värst, att ens föräldrar dör eller blir monster? Tänk om ens egen mamma vill skada en.

Jag var orolig innan jag började läsa att jag skulle höra författaren Charlie Higsons röst förvrängd i någon av alla hans figurer från en av mina favorit-komediserier, The fast show, men icke sa nicke. Det enda jag tänkte efter att jag läst boken var att jag beundrar honom ännu mer.

Denna bok är väldigt grafisk i sin grymhet så vet man att man kanske inte helt gillar bölder som spricker, ögon som ploppar ut eller ett basebollträ som slår in en skalle ska man inte läsa den. Är det detta man är ute efter - action, skräck, zombies, desperation, och faktiskt, lite ömhet - kommer man inte att bli besviken. Jag ser fram emot del 2.

Boken är skriven för tonåringar, och möjligtvis kan lässtarka yngre (inte yngre än mellanstadiet dock!) gilla den.

Författare: Charlie Higson
Titel: Fienden - De levande döda del 1
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163867132

4 kommentarer:

 1. Håller med om att detta är en riktigt spännande bok! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. boken är en riktigt bra en och jag har den som favorit bok
  jag hoppas du läser del 2 som kommit ut. Jag har den men den e på engelska del 3 kommer snart ut

  SvaraRadera
 3. vad heter den andra boken?? jag tyckte att den första var jättebra men jag har inte hittat den andra, har sökt på bibliotekets hemsida men utan resultat.. lite sent nu kanske, vet inte ens ifall någon kommer se denna kommentar :P

  SvaraRadera
 4. Klart att jag ska läsa del 2, den är ju superspännande! ;)

  Den andra boken heter Farsot och kommer ut i oktober. http://www.bonniercarlsen.se/Bocker/Bokpresentationssida/?Isbn=9789163869105

  SvaraRadera