torsdag 18 november 2010

Sagan om älgtjuren Skutt och lilla prinsessan Tuvstarr av John Bauer och Helge Kjellin

Det är sommar och ute på Drömslottets äng sitter en liten flicka med hår gyllene som solen. Hon är en prinsessa, och när en älg går förbi frågar hon efter hans namn. Han heter Långeben Skutt säger han, och ber om flickans namn. Hon berättar att hon heter Tuvstarr och är prinsessa i Drömslottet. Tuvstarr frågar om älgen kan ta henne med sig ut i världen, som hon aldrig har sett förut. Skutt med på det motvilligt, eftersom det finns så många faror.

Ute i världen möter Tuvstarr både älvor och skogsrået men dessa möten slutar inte bra. På tredje dagen stannar de vid en mörk sjö och älgen varnar henne för att inte tappa sitt guldhjärta hon har runt halsen. Men Tuvstarr råkar tappa det ändå, rakt ner i sjön. Älgen vädjar till den lilla flicka att följa med honom därifrån men hon vill bara sitta kvar vid sjön och se efter sitt halsband. Tuvstarr kan inte längre stå emot skogens frestelser.

Denna saga, här i miniformat från Bonnier Carlsen, har jag inte läst sen jag var väldigt liten. Jag misstänker att jag var ensiffrig. Det är en fantastisk saga skriven av Helge Kjellin, med fenomenala illustrationer av mästaren John Bauer. Det står på förlagets hemsida att bilderna är nog mer kända än själva sagan, och det stämmer nog.

Sagan som inte är särskilt lång passar både till högläsning, och "egenläsning" av barn. Något som kanske försvårar för barnen är att den är skriven för ungefär 100 år sedan och det är inte alla ord i sagan som barn idag använder. Men historien är verkligen underbar och magisk. Stämningen i boken är lika härlig som är skrivet i text. Med väldigt enkla medel målar författaren upp bilden av en skog i skiftande utseende. Det enda negativa med denna bok är att den är så kort, jag vill ha mer!

Boken passar till barn från ca 6 år.

Författare: Helge Kjellin
Illustratör: John Bauer
Titel: Sagan om älgtjuren Skutt och lilla prinsessan Tuvstarr
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163866067

2 kommentarer:

  1. Denna var det verkligen länge sedan man läste.

    SvaraRadera
  2. Då det är dags för en nyläsning!

    SvaraRadera