onsdag 17 november 2010

Gnistra - vinterälvan av Daisy Meadows

Boken innehåller tre äventyr och är extratjock.
Äventyr 1: Gnistras magiska snöflinga
Bästisarna Kristin och Rebecka är på vintersemester med sina föräldrar. De har tänkt att åka mycket skidor och snowboard och att bara ha kul, men redan första dagen blir något fel. Snön som de försöker åka på är hård som is och de båda slår sig ordentligt och undrar vad som står på. Plötsligt dyker en älva upp, en som de inte träffat tidigare. Hon presenterar sig som Gnistra - vinterälvan. Gnistra är förtvivlad för att den elake kung Bore - svartalfernas ledare, har stulit hennes magiska snöflinga. Flingan gör snön i människornas och älvornas rike mjuk och fluffig. Kristin och Rebecka som har hjälpt älvorna från Älvlandet förr ställer genast upp och hjälper till att leta efter snöflingan.

Äventyr 2: Härliga vinter
Det är en ny dag och de två flickornas ska ut i snön igen. När de kommer ut märker de dock att alla ser så nedstämda ut. Kristin och Rebecka undrar varför . Då dyker Gnistra upp igen och berättar att nu har kung Bore varit i farten igen och stulit kistan med all feststämning. Utan den på sin rätta plats kommer människorna och älvorna inte att ha kul, speciellt inte i morgon på festivalen. Återigen ställer Kristin och Rebecka upp, även om det denna gång visar sig vara mycket farligare.

Äventyr 3: På spaning efter eld
Idag är det dags för festivalen och det ska bli marknad med försäljning, en stor brasa ska tändas mitt på torget, och slutligen blir del fyrverkerier som pricken över i:et. Problemet med det är att idag tycks det inte gå att få eld i någonting alls. Gnistra behöver hjälp igen för att kung Bore som är surare än någonsin har stulit den magiska flintan. Denna flinta är en brinnande sten som ser till att människorna och älvorna alltid kan tända eldar. Kristin och Rebecka inser att här måste de göra något, och som alltid hjäper de till.

Denna söta bok, som är en julspecial, är en i mängden av Daisy Meadows oerhört populära älvböcker. Som jag skrev ovan så är denna bok extra tjock eftersom den innehåller tre äventyr som utspelar sig under Kristins och Rebeckas skidsemester.

Boken har många bilder och texten är luftig samt har lite större storlek på bokstävern vilket gör det till en lättläst historia. Innehållet blir lagom spännande så det passar som högläsningsbok till lite yngre barn (fr. ca 5 år) som inte lärt sig läsa än eller som är osäkra, men även till lågstadiebarn som kan läsa. Jag brukar rent generellt tycka att majoriteten av barnböckerna som finns (det blir mer och mer så nu för tiden) även har innehåll som kan tilltala vuxna, men älvböckerna känns som rena barnböcker. Det som trollbinder de yngre totalt går förlorat hos oss äldre, men det är ju barnen som de är skrivna för inte oss. Jag är rätt säker på att om man ger den här boken till sin dotter som går i 2:an/3:an så kommer hon att bli superglad.

Författare: Daisy Meadows
Titel: Gnistra - vinterälvan
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 9789132158193

2 kommentarer:

  1. Vad han ställer till, den där Bore!

    SvaraRadera
  2. Haha, ja, det är alltid hans fel. Det är nästan synd om honom.

    SvaraRadera