onsdag 3 november 2010

Bakomvärlden av Lina Blixt

Jag gör här en liten instickare i väntan på recensionen på Midnattsmanifestet.

Timmy bor med sina ointresserade och trötta föräldrar. Hans enda vän är gosekatten Råttis. En kväll hör han hur det rasslar i väggen och upptäcker ett litet mörkt hål. Han ser inget i det och frågar sin pappa som säger att det finns inget bakom väggen. Nästa dag så har hålet blivit mycket större så att Timmy nu kan krypa genom det. På andra sidan upptäcker han en helt annan värld - en bakomvärld. I bakomvärlden är det väldigt otäckt och han springer hem igen. En gång till går han dit men då har han med sig Råttis men han blir skrämd av några björnliknande varelser och han springer hem. När han kommer hem märker han att han inte har Råttis med sig. Vad ska han göra nu?

Bilderboken Bakomvärlden är en mörk historia som förstärks av Lina Blixts (serietecknare, illustratör och konstnär) underbara bilder, men jag undrar om den inte är lite för mörk för mindre barn. Historien är väldigt tunn, han går in och ut i denna bakomvärld flera gånger utan någon märkbar rädsla eller ens nyfikenhet och när det väl börjar bli intressant när Timmy träffar på folk på "andra sidan" så slutar det plötsligt. Sen så är det lite för likt Neil Gaimans Coraline och The Wolves in the walls (bilderbok som tyvärr inte blivit översatt än), två böcker som rekommenderas varmt!

Jag vet inte riktigt vilken målgruppen är. Jag frågade en barnbibliotekarie och hon sa tonåringar lite skämtsamt och jag är nästan benägen att hålla med, den är lite för vuxen för att vara för småbarn. Denna boken rekommenderas endast för de fantastiska bilderna, det märks att det är en konstnär som ligger bakom boken, men inte för innehållet som inte håller. Vill man läsa bra böcker om världar på "andra sidan väggen" så läs de två av Gaiman som jag nämnde ovan.

Författare: Lina Blixt
Titel: Bakomvärlden
Förlag: Kabusa böcker

ISBN: 9789173551328

1 kommentar: