söndag 24 oktober 2010

Legenden om Tann del 1 & 2 av Niklas Krog

Tanarog, eller Tann som han kallas, har ni kanske läst om tidigare i Tanarog Yxkämpen. Legenden om Tann är den fristående forstättningen om den modige dvärgen.

Del 1 - Skogsflickan
Det är tidig vår och Tann har längtat hela vintern efter att våren ska komma så att hans vän, den gamle eken Bladhus, vaknar. Tann är en dvärg som inte nöjer sig med att bara vara i sitt hem i berget som alla andra dvärgar, utan han älskar även skogen. Tann går ut för att se ifall Bladhus har vaknat. Han talar till honom men det tar lite tid innan eken svarar, eftersom som han alldeles precis har vaknat. Bladhus berättar för Tann om Skogsblixten som han kallar henne, att hon vill att han och Tann ska följa med henne till sitt hem för att hjälpa hennes folk att bli av med Besten som de två förvisat från dvärgarnas berg året innan. Besten är ond och förstör allt i sin väg. Bladhus ber Tann prata med flickan som står bakom honom, men hur mycket Tann än stirrar så ser han henne inte, hon är kamouflerad av det gröna i skogen runt omkring. Aina, som flickan egentligen heter, är en skogsflicka, får Tann reda på och hon har kommit hela vägen från Skogsfolket för att be om deras hjälp. Tann blir först rädd och vill inte följa med men efter att ha tänkt genom det hela bestämmer han sig för att han inte kan låta Skogsfolket och träden få lida så han följer med Aina. Men många faror lurar på vägen dit och när de väl lyckats ta sig till skogsfolkets land väntar Besten.

Del 2 - Bestens håla
Tann och Aina har hittat Bestens håla genom att följa hans stora fotspår. Den orädda Aina frågar Tann hur de ska göra nu. Det enda Tann kan komma på är att hålla Besten vaken så att när solen går ner och Besten kan gå ut är han alldeles för trött. Detta gör de två små vännerna, om och om igen. Men det är ingen lätt sak. Besten blir vansinnig och jagar dem varje gång de väcker honom.
Något som är värre än Besten är den jättelika, svart och ondskefulla draken Nidaros. Nidaros är väldigt arg för att Tann tagit sig genom hela skogen och nu vill draken döda honom. Trots alla faror fortsätter Aina och Tann att göra det de måste.

Dessa två böckerna är de första i en serie som kommer att fortsätta väldigt länge som författaren skrivit på sin hemsida, för att de är så lätta och roliga att skriva. Böckerna är skrivna för en yngre publik och det märks, men historien är väldigt söt, spännande och rolig. Dock upprepar sig författaren på visssa ställen på ett sätt som nästan gör mig lite irriterad, men när det händer saker som t.ex. då Tann blir jagad av Besten, har alla sådana tankar försvunnit ur skallen och man kan helt enkelt inte slita sig för att det är så spännande. Tann och Aina får man lära känna i sättet de agerar och pratar med varandra. Tann verkar vara lite korkad men är modig, han vågar trots att han är rädd. Aina är väldigt naiv och farligt orädd. Båda är äventyrslystna och oerhört varma karaktärer som jag, trots att jag egentligen föredrar skurkar rent generellt i böcker, tycker väldigt mycket om.

Illustrationerna i böckerna är helt underbara och passar oerhört bra till sagan. Det ser ut som en korsning mellan seriebilder och John Bauers fantastiska konst. Bilderna är gjorda av Johan Egerkrans.

Jag var lite skeptisk när jag började läsa böckerna men nu kan jag knappt vänta på fortsättningen. Böckerna passar framförallt till lågstadiebarn som har läst lite mer (det är alltså inte "börja läsa"-böcker). Eller som har sådana där förträffliga föräldrar som läser för dem. Kanske även till mellanstadiebarn.

Titel: Legenden om Tann del 1: Skogsflickan & Legenden om Tann del 2: Bestens håla
Författare: Niklas Krog
Illustratör: Johan Egerkrans
Förlag: B Wahlströms
ISBN del 1: 978913215895
ISBN del 2: 9789132158964

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar